Πολιτική|05.12.2023 11:38

Νέα Αριστερά: Ο Νάσος Ηλιόπουλος εξηγεί πώς προέκυψε το όνομα και το πράσινο χρώμα - «Δεν είμαστε αντι-ΣΥΡΙΖΑ»

Newsroom

«Υπήρχαν αρκετές προτάσεις. Σκεφτόμασταν το Νέα Αριστερά σκεφτόμασταν κάτι που να έδινε οικολογικό στίγμα και στο όνομα, γι’ αυτό και το πράσινο χρώμα», επεσήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγώντας το σκεπτικό γύρω από την ονομασία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που σχημάτισαν οι 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ένα άλλο όνομα που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν «Οικολογική Αριστερά» ενώ εξήγησε ότι το «"πράσινη αριστερά" δεν ακούγεται τόσο ωραία».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «φυσιολογική» τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επεσήμανε πως «η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση».

Και εξηγώντας για ακόμα μία φορά τους λόγους που τους ώθησαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε «δεν αποχωρήσαμε μόνο επειδή υπήρχαν πολιτικές διαφωνίες, αποχωρήσαμε γιατί στο τέλος της ημέρας δεν μπορούσε να υπάρξει συνύπαρξη με κάποιον που σε χαρακτηρίζει Πέμπτη Φάλαγγα ή εσωτερικό εχθρό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν διανοήθηκε ποτέ να χαρακτηρίσει κάποιον Πέμπτη Φάλαγγα, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τη μέρα που ανακοινώσαμε την αποχώρησή μας υπήρξε επίθεση ότι αποχωρούμε, γιατί το ζήτημα είναι οι καρέκλες, ενώ την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχτηκε ότι μας πρότεινε θέσεις και αξιώματα μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση που δεν δεχτήκαμε. Πέρα από τις θέσεις και τα αξιώματα υπάρχουν πρόγραμμα, θέσεις και αξίες», συμπλήρωσε.

«Όταν τη διαφορετική γνώμη, εκτίμηση και άποψη τη βαφτίζεις υπονόμευση και εσωτερικό εχθρό, τότε φοβάμαι ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος. Έχει φτιαχτεί μία μεθοδολογία αρένας που κάθε 15-20 μέρες ζητάει αίμα», συνέχισε.

Η Νέα Αριστερά δεν είναι ούτε αντι-ΣΥΡΙΖΑ , ούτε αντι-Κασσελάκης

Τόνισε πως η Νέα Αριστερά δεν θα είναι ούτε αντι-ΣΥΡΙΖΑ ούτε αντι-Κασσελάκης, αλλά φιλοδοξεί να ασκήσει σοβαρή, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει μπάλα μόνος του, δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση και φθορά απαξίωσης, το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο», παρατήρησε.

Πρωταρχικό πεδίο μάχης για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ενώ όπως είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος «θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Νάσος ΗλιόπουλοςΑλέξης ΤσίπραςΝέα αριστεράειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης