Πολιτική|05.12.2023 22:36

Ο Ερντογάν στην Αθήνα: Τι θα κρίνει τη συνέχεια των ελληνοτουρκικών επαφών – Θα υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό;

Newsroom

Εντατικά μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αθήνα για την υποδοχή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πρωί της Πέμπτης (7/12).

Οι προσδοκίες της Αθήνας παραμένουν χαμηλά και εστιάζουν στην επέκταση και εδραίωση σταδιακά του καλού κλίματος μέσω και της λεγόμενης θετικής ατζέντας με την υπογραφή συμφωνιών σε μία σειρά από τομείς από τη μετανάστευση μέχρι τον τουρισμό.

Τι θα κρίνει εάν θα υπάρξει συνέχεια στις ελληνοτουρκικές επαφές

Οι συναντήσεις που θα γίνουν αυτές τις έξι ώρες που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα αλλά και η δημόσια στάση του σε ελληνικό έδαφος θα κρίνουν εάν θα υπάρξει και συνέχεια των ελληνοτουρκικών επαφών ή ακόμη και ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το 2024, όπως μεταδίδει το OPEN.

Ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει το αν θα πάει τελικά ο Ερντογάν στη Θράκη. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές.

Το πρόγραμμα Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την άφιξή του στην Αθήνα στις 11:30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνέχεια θα έχει συνάντηση στις 12:15 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις 13:00 αναμένονται οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας του συνόλου των συμμετεχόντων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στενή συνεργασία ελληνικού και τουρκικού Λιμενικού

Αναμένεται στην Αθήνα, πλην του ΥΠΕΣ και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας. Όπως αναφέρουν πηγές καλά πληροφορημένες για την προετοιμασία, εκεί βρίσκεται το «κλειδί». Στόχος να υπάρξει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, διαρκής, ανάμεσα στους αρχηγούς των Λιμενικών των δύο χωρών ώστε να λύνεται η οποιαδήποτε ένταση ή πίεση.

Αναμένεται να εγκατασταθεί αρχικά ένας αξιωματούχος του ελληνικού Λιμενικού στη Σμύρνη και ένας από την Τουρκία στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα για το OPEN.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αναλόγως τα δεδομένα. Αν όλα πάνε καλά, τότε αναμένεται και ο υπουργός Μετανάστευσης να μεταβεί στην Τουρκία για τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραμεταναστευτικό