Πολιτική|06.12.2023 06:55

Βουλή: Κορυφώνεται η μάχη για το φορολογικό νομοσχέδιο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο επιβάλλει τεκμαρτή φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταγγείλει την κυβέρνηση για φοροεπιδρομή και μάλιστα χωρίς κριτήρια. Όπλο τους θα είναι και τα όσα αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης: 

  • σε αντίθεση με τους μισθωτούς, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό (ζημίες), κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου.
  • η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική
  • δεδομένου ότι, κατά την κοινή πείρα, οι συνθήκες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές στα μεγάλα αστικά κέντρα εν σχέσει προς τις μικρότερες πόλεις ή τα χωριά, με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, επισημαίνεται ότι, ενδεχομένως, το τεκμήριο θα έπρεπε να διαρθρώνεται σε περισσότερα κλιμάκια αναλόγως της γεωγραφικής θέσης και του πληθυσμού της πόλης ή του χωριού εγκατάστασης του υποχρέου. 

Σε ποια λογική θα κινηθεί η κυβέρνηση

Πρόκειται για σημαντικά επιχειρήματα που θα αντικρούσει η κυβέρνηση, στη λογική που εξέφρασε εσχάτως ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν μπορεί ιδιοκτήτης επιχείρησης να δηλώνει λιγότερα καθαρά έσοδα από τον υπάλληλο του ούτε μπορεί μεσοσταθμικά οι ελεύθεροι υπάλληλοι να πληρώνουν λιγότερα από 900 ευρώ φόρο τον χρόνο, ενώ οι μισθωτοί δίνουν περισσότερα από 1.200 ευρώ». 

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει το λόγο περίπου στις 11 το πρωί ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Χαρίτσης, που θα εκπροσωπήσει ως επικεφαλής της ΚΟ, τη Νέα Αριστερά. Σημειωτέον ότι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και εισηγητής ορίστηκαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Τζανακόπουλος αντίστοιχα. 

ΚΚΕΝέα Δημοκρατίαφορολογικό νομοσχέδιουπουργείο ΟικονομικώνΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝέα αριστεράΒουλή