Πολιτική|06.12.2023 10:55

Live η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή - Πρεμιέρα για «Νέα Αριστερά»

Newsroom

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί για το φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα για τις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθούν σφοδρά στα έδρανα, ενώ πρεμιέρα κάνει και η νέα ΚΟ «Νέα Αριστερά» που έχει στόχο να ασκήσει επίσης σκληρή αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός αρχικά ευχήθηκε «καλή αρχή» στη νέα ομάδα της Βουλής δηλαδή, τη Νέα Αριστερά, σημειώνοντας ότι «προφανώς το γεγονός ότι αυξανόμαστε, αυξάνει και τις υποχρεώσεις και τους χρόνους ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι απόψεις ακούγονται».

Δείτε live εικόνα από τη Βουλή:

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσει στα εξής σημεία:

  • Θα επισημάνει πως χωρίς να αλλάξει η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης υπήρξαν κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις μετά από την διαβούλευση και προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο κάποιων «μίνι» τροποποιήσεων στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου έχει συζητηθεί σε συσκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μένει να φανεί αν θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση σήμερα στη Βουλή.
  • Θα υπογραμμίσει πως έρχεται πιο μπροστά το ψαλίδι στο τέλος του επιτηδεύματος και παράλληλα θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση από το 2019 και μετά για την μείωση των φόρων. Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα
  • Θα μιλήσει για την ευρύτερη μάχη της κυβέρνησης ενάντια στη φοροδιαφυγή και θα αναφερθεί σε μία σειρά διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως η ρύθμιση που μονοπωλεί τις συζητήσεις είναι αυτή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο σημειώνουν πως στο νομοσχέδιο υπάρχει και πληθώρα άλλων διατάξεων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση “σηκώνουν” ιδιαιτέρως την πρόβλεψη για επιβολή τεκμαρτού φόρου, κάνοντας λόγο για χαράτσι ενώ κατηγορούν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ότι έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή.

O αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους και να ενεργοποιήσει τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Αναμένεται μάλιστα να υπογραμμιστεί η ανάγκη για ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςφορολογικό νομοσχέδιοειδήσεις τώραελεύθεροι επαγγελματίεςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστεράΒουλή