Πολιτική|07.12.2023 07:07

Νέα Αριστερά: Δίκαιο φορολογικό σύστημα και στεγαστική κρίση οι αιχμές στην πρώτη κοινοβουλευτική εμφάνιση

Σπύρος Ραπανάκης

Με οριοθετήσεις, προγραμματικές αιχμές και προσπάθεια να διαμορφωθεί αυτόνομο στίγμα και ταυτότητα πραγματοποίησε την πρώτη της κοινοβουλευτική παρουσία η Νέα Αριστερά στην συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο και καταψηφίζει. Δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα και στεγαστική κρίση- στην οποία στάθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος-, ήταν τα δυο μεγάλα θέματα που αναδείχθηκαν και με συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις, στην παρθενική παρουσία της Νέας Αριστεράς στην βουλή. Ο πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισε οτι η Αριστερά δεν μπορεί να μιλάει γενικώς για μείωση όλων των φόρων αλλά για ένα δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα ως μηχανισμό αναδιανομής και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Τα πυρά της Νέας Αριστεράς στράφησαν προς την κυβερνητική πολιτική, με τον Αλέξη Χαρίτση να μιλά για ένα άδικο φορολογικό σύστημα που διευρύνει τις ανισότητες κατηγορώντας την κυβέρνηση για “συνειδητή αδιαφορία για αυτούς που θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερο» τους οποίους ενισχύει με «προκλητικές φοροαπαλλαγές και συστηματικούς φοροφυγάδες”. Μίλησε για επιστροφή στο παρελθόν τονίζοντας ότι η οριζόντια εισαγωγή τεκμηρίων αποτελεί “την ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το ζήτημα της φορολογίας”. “Με τα οριζόντια μέτρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλείνει το μάτι σε αυτούς που έχουν μεγάλα, συχνά προκλητικά, εισοδήματα και τα αποκρύπτουν”, επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέδειξε την ανάγκη για ένα ισχυρό, δίκαιο, ανταποδοτικό και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα. Ο Αλέξης Χαρίτσης έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην βουλή και στην συνέντευξη του το βράδυ στο ΑΤΤΙΚΑ ότι η Αριστερά δεν μπορεί να τάσσεται γενικώς υπέρ της μείωσης των φόρων για όλους. Εξήγησε αντίθετα ότι αυτό που εισηγείται και η Νέα Αριστερά είναι ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο αυτοί που έχουν την φοροδοτική ικανότητα να πληρώσουν, με ανακατανομή των άμεσων φόρων και αντιστροφή της αναλογίας άμεσων και έμμεσων φόρων. Επισήμανε δε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανομής και ως μηχανισμός για την στήριξη και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων υποδομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον λόγο της Νέας Αριστεράς διακρίνεται η βούληση για συνεννόηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, στην βάση συγκεκριμένων ζητημάτων. “Δεν είναι αντίπαλος μας τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα ούτε όμως ετεροκαθοριζόμαστε από αυτά”, ανέφερουν πηγές της νέας Κ.Ο. Εν προκειμένω, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η Νέα Αριστερά θα επιδιώξει την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια ουσιαστική και πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση.

Νέα αριστεράειδήσεις τώραφορολογικό νομοσχέδιοΑλέξης Χαρίτσης