Πολιτική|08.12.2023 07:40

Τι λέει η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Ερντογάν: Ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου

Σπύρος Ραπανάκης

Θετικά αποτιμά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και η Νέα Αριστερά που επίσης καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Όπως επισημαίνουν στη Νέα Αριστερά, στην κορυφή των επιδιώξεων στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και η διεθνής συνεργασία, πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η Σία Αναγνωστοπούλου με δήλωση της ανέφερε ότι «η ύφεση και ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας δεν πρέπει να μείνουν σε συγκυριακό πλαίσιο» τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να διαμορφώσει σαφή και αυτόνομη στρατηγική, πάντοτε στο πλαίσιο των δεδομένων συμμαχιών της και με απόλυτη προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Παράλληλα επισημαίνουν την άμεση συσχέτιση των ελληνοτουρκικών με τις ευρωτουρκικές σχέσεις με κορωνίδα την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Θέτουν επίσης ως μείζον την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και στο διεθνές δίκαιο. Η Σία Αναγνωστοπούλου μάλιστα προανήγγειλε επαφές με την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή αριστερά προκειμένου να συζητηθούν και αυτά τα θέματα.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνμετανάστευσηειδήσεις τώραΝέα αριστερά