Πολιτική|08.12.2023 15:10

ΜέΡΑ25 - Ξεκινά το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο: Οι 4 πυλώνες συζήτησης και η διαφορετική διαδικασία διαλόγου

Newsroom

Με κύριο χαρακτηριστικό την ανταλλαγή απόψεων μέσω διαρκούς διαλόγου, ξεκινά σήμερα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το δεύτερο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25. Σε μία διαδικασία διαφορετική από τα κομματικά τετριμμένα και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, αρχίζει τριήμερη συζήτηση (τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακή) για την επόμενη ημέρα του κόμματος εντός του αναδιαμορφωμένου πλαισίου της Αριστεράς.

Η αυλαία του συνεδρίου ανοίγει με κεντρική πολιτική εκδήλωση στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής στον κινηματογράφο «ΕΛΛΗ» στην οδό Ακαδημίας, όπου θα διεξαχθεί και η κεντρική ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη ΒαρουφάκηΗ επιλογή του κινηματογράφου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς στον ίδιο χώρο, στις 11 Μαρτίου του 1978, περίπου 100 θεατές τρομοκρατήθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, από έκρηξη βόμβας. Πίσω από την τρομοκρατική επίθεση βρίσκονταν ακροδεξιοί, μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μετά τις εισαγωγικές ομιλίες και την κεντρική ομιλία Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθεί η προβολή της νέας ταινίας του Κεν Λόουτς «Η Τελευταία Παμπ» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τόσο ο σκηνοθέτης όσο και ο σεναριογράφος Πόλ Λάβερτυ, θα στείλουν χαιρετισμό.

Ο διάλογος συνεχίζεται

Ωστόσο, ο διάλογος δεν σταματά το βράδυ της Κυριακής. Αντίθετα, τότε είναι που ξεκινούν οι… πραγματικές διαβουλεύσεις, καθώς αρχίζει μέσω φόρουμ, μία περαιτέρω συζήτηση επί των προτάσεων που θα κατατεθούν για να γίνουν τελικά οι ψηφοφορίες ηλεκτρονικά μέσα στον Ιανουάριο. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα αναδιατυπώσεων, συγκλίσεων ή ακόμα και αναστοχασμού των προτάσεων που θα κατατεθούν το προσεχές τριήμερο. Ξεχωριστή θέση στο συνέδριο θα έχουν οι περίπου 300 απόψεις και τοποθετήσεις που κατατέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα aristera.eu.

Οι 4 πυλώνες συζήτησης

Κατά τη διάρκεια του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δεκάδες τοποθετήσεις για τέσσερις βασικούς πολιτικούς πυλώνες που αφορούν την επόμενη ημέρα του κόμματος. Αναλυτικότερα θα συζητηθούν:

  1. Το καταστατικό του κόμματος.
  2. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου για Ευρωεκλογές, αλλά και γενικότερα η πορεία του ΜέΡΑ25 προς την κρίσιμη πολιτική μάχη του Ιουνίου.
  3. Η στρατηγική του κόμματος και οι θέσεις τους σε όλους τους τομείς. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παιδεία και την υγεία έως την οικονομία και την Ανάπτυξη.
  4. Τυχόν συμμαχίες, τόσο κοινωνικές όσο και πολιτικές, καθώς από την πλευρά του κόμματος έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα προσπάθεια διεύρυνσης. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει ήδη δημόσια 10 Σημεία Διαλόγου για την Αριστερά, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας κατατέθηκαν 100άδες προτάσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα aristera.eu, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου το λόγο θα πάρουν Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνδικαλιστές/τριες, Πολιτικές Οργανώσεις, Ανένταχτοι/ες αγωνιστές/τριες της Αριστεράς, Ακτιβιστές από μεγάλα κοινωνικά κινήματα από το χώρο της Οικολογίας, του Πολιτισμού και του Φεμινισμού.

Λίγα λόγια για την ταινία: «Η τελευταία παμπ (The old Oak)» που θα προβληθεί

Το «Old Oak» (Παλιά Βελανιδιά) είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι η τελευταία παμπ, ο μοναδικός δημόσιος χώρος που έχει απομείνει σε μία κοινότητα πρώην ανθρακωρύχων που παρακμάζει εδώ και 30 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης TJ Ballantyne (Dave Turner) παλεύει να την κρατήσει ανοιχτή και τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η παμπ γίνεται αντικείμενο έριδας μετά την άφιξη προσφύγων από τη Συρία. Εντωμεταξύ, μία απρόσμενη φιλία ανθίζει ανάμεσα στον TJ και μία νεαρή Σύρια, τη Yara (Ebla Mari). Θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο ώστε οι δύο κοινότητες να καταλάβουν η μία την άλλη;

  • Σκηνοθεσία: Ken Loach
  • Σενάριο: Paul Laverty
  • Παίζουν: Dave Turner, Ebla Mari, Claire Rodgerson, Trevor Fox, Chris
  • McGlade, Col Tait, Jordan Louis

ειδήσεις τώραΜέΡΑ25Γιάνης Βαρουφάκηςσυνέδριο