Πολιτική|09.12.2023 20:19

Δεν υπάρχουν αυταπάτες για επίλυση μεγάλων διαφορών στα ελληνοτουρκικά - Ο αστερίσκος στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό

Newsroom

Η συμφωνία της Αθήνας άφησε ένα θετικό αποτύπωμα. Ωστόσο, τα δύσκολα, δηλαδή τις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να τα αφήσουν στην άκρη και επικεντρωθήκαν σε πράγματα που ενώνουν τις δύο πλευρές.

Στην ουσία δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά για μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και αυτό, όσες και αν ήταν καλές οι προθέσεις, δεν έχει αλλάξει και η Ελλάδα το ξέρει καλά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα για το OPEN.

Το θετικό

Το θετικό ήταν κάποιες συμφωνίες και κυρίως η συμφωνία για το Μεταναστευτικό που είναι πολύ σημαντική για την Αθήνα, καθώς τους τελευταίους μήνες -που έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις- οι ροές στα νησιά έχουν μειωθεί.

Όμως, υπάρχει αστερίσκος εδώ γιατί οι εικόνες που έρχονται από τα νησιά, κυρίως από τα ΚΥΤ, είναι τραγικές καθώς τα κέντρα είναι ασφυκτικά γεμάτα και αυτό γιατί από το 2020 η Τουρκία δεν εφαρμόζει όλα τα μέρη της ευρωτουρκικής συμφωνίας και κυρίως αυτό που μιλά για τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί, καθώς η συζήτηση για μία νέα ευρωτουρκική συμφωνία έχει ανοίξει.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαελληνοτουρκικάμεταναστευτικό