Πολιτική|11.12.2023 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Σε προσυνεδριακή τροχιά με στόχο την εξωστρέφεια και μέτωπο στους αποχωρήσαντες

Σπύρος Ραπανάκης

Σε προσυνεδριακή τροχιά μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ομόφωνη υπερψήφιση του οδικού χάρτη, της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων. Στις 13 και 14 Ιανουαρίου θα υπάρξει συνεδρίαση όπου θα εγκριθούν τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι εκλογές αντιπροσώπων καθώς και νέων συντονιστικών ΟΜ και Νομαρχιακών Επιτροπών ενώ το 4ο Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί 23-25 Φεβρουαρίου με στόχο να γίνει «ορόσημο για την ανάκαμψη της σύγχρονης κυβερνητικής Αριστεράς», όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξωστρέφεια» είναι η εντολή του Στέφανου Κασσελάκη προς τα στελέχη του κόμματος τα οποία θα κληθούν σε όλη την προσυνεδριακή περίοδο να βρεθούν σε όλη την χώρα και να επιχειρήσουν την αναστροφή της πτώσης που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και την ανασυγκρότηση των οργανώσεων που σε αρκετές περιοχές έχουν πληγεί από τις αποχωρήσεις μελών και στελεχών που ακολούθησαν ή όχι την Νέα Αριστερά.

Φυσικά, ο απώτατος ορίζοντας, η ημερομηνία που θα κρίνει εν πολλοίς τα πάντα, είναι οι ευρωεκλογές στις οποίες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι υποψήφιος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος στην χθεσινή του συνέντευξη στο Βήμα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει θέσει τον πήχη ψηλά, στην απόλυτη ανατροπή, δηλαδή στην νίκη. Στόχος που με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι απλώς φιλόδοξος αλλά άπιαστος.

Άλλωστε στην πραγματικότητα, ο ρεαλιστικός πήχης δεν μπορεί παρά να είναι η διατήρηση της δεύτερης θέσης -όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη όπως ο Τεμπονέρας και ο Ραγκούσης- και στο καλό σενάριο η υπέρβαση του ποσοστού των εθνικών εκλογών. Με την φράση που λανθασμένα αποδίδεται στο Ένγκελς «ένα γραμμάριο δράσης ισούται με ένα τόνο θεωρίας», ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τα στελέχη του να βγουν μπροστά ώστε να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ έξω από το τέλμα της εσωκομματικής κρίσης ενώ έθεσε και τους τέσσερις άξονες δουλειάς και δράσης για το επόμενο διάστημα: Δίκαιη φορολόγηση, Διαβίωση πολίτη, Ασφάλεια πολίτη και Στεγαστική Πολιτική.

Βάζουν μπροστά την Βουτυράκου, παράταση στα think tanks

Η δέσμευση που βρίσκεται σε αναμονή είναι η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων και στελεχών. Με βίντεο που κυκλοφόρησε χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Διάνα Βουτυράκου, επικεφαλής των think tanks, ενημέρωσαν πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων παίρνει παράταση έως τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, «ώστε να δοθεί η ευκαιρία ενημέρωσης και συμμετοχής σε όλες και όλους τους ενδιαφερόμενους».

Τις τελευταίες ημέρες, η Διάνα Βουτυράκου έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί η Κουμουνδούρου να αναδείξει νέα πρόσωπα. Η Βουτυράκου, νέο στέλεχος, επιστήμονας και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με τον Κώστα Ζαχαριάδη είχε επιλεγεί από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει στο δικό του Think Tank. Μένει να φανεί πόσα και ποια θα είναι τα φρέσκα πρόσωπα που θα σημάνουν την «αριστεία» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την επόμενη μέρα του κόμματος. «Τους επόμενους μήνες θα δείτε έναν ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα οργανωμένο, ριζικά ανανεωμένο, δυναμικό στη Βουλή και γειωμένο στην κοινωνία», ήταν η δέσμευση του Στέφανου Κασσελάκη στην συνέντευξη του στο Βήμα.

Από το «ό γέγονε» στους αυλικούς των τραπεζών και τις καρέκλες

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση στα στελέχη που αποχώρησαν και στη Νέα Αριστερά. Από το «ο γέγονε, γέγονε» στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, πέρασε στις κατηγορίες περί «αυλικών των τραπεζών» -φράση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις στελεχών- έως τη δήλωση που έγινε και κεντρικός τίτλος στην χθεσινή του συνέντευξη: Τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου. Μάλιστα. ο ίδιος επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα για να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος, συζητώντας και προσφέροντας ρόλους στα στελέχη που αποχώρησαν, ενώ επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα κατηγορώντας τους ότι σχεδίασαν τη διάσπαση του κόμματός από το ίδιο το βράδυ της εκλογής του, «την οποία δεν αποδέχτηκαν ποτέ».

Τους χαρακτήρισε μάλιστα «αυτουργούς και συναυτουργούς της απολίτικης και ναρκισσιστικής διάσπασης που προκάλεσαν, προσπαθούν τώρα προσχηματικά να την ντύσουν με δήθεν πολιτικό περιεχόμενο».

Οι προτάσεις για τη βία στα γήπεδα

Στον απόηχο των επεισοδίων στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από φωτοβολίδα που εξαπέλυσε ο 18χρονος συλληφθείς χούλιγκαν ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε το Σάββατο το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο αστυνομικός. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων των μέτρων για την οπαδική βία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρουσίασε στην Κεντρική Επιτροπή τις προτάσεις του κόμματος του:

  • Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας (CCTV).
  • Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
  • Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων.
  • Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση.
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΕυρωεκλογέςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑ