Πολιτική|11.12.2023 18:21

Αντιπολίτευση κατά κυβέρνησης για οπαδική βία: Ανεπαρκή μέτρα και κινήσεις εντυπωσιασμού - «Στρέφονται κατά όλων των φιλάθλων»

Newsroom

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας με φόντο τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκώντας σκληρή κριτική για την κυβερνητική αντίδραση.

Κασσελάκης: Τιμωρητική πολιτική παντού, χωρίς στόχευση και αποτέλεσμα

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνονται αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, κάνοντας ό,τι κάνει πάντα», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία στα γήπεδα; Στρέφεται κατά όλων των φιλάθλων. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή; Στρέφεται κατά όλων των ελεύθερων επαγγελματιών», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας λόγο για «τιμωρητική πολιτική παντού, χωρίς στόχευση και αποτέλεσμα».

«Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ήταν αυτά που προτείναμε το Σάββατο και παρουσίασα σήμερα το πρωί σε βίντεο. Είναι τα αυτονόητα, το ζήτημα όμως είναι επιτέλους να εφαρμοστούν», προσθέτει ο ίδιος.

«Γιατί και άλλες φορές η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε μέτρα, και έκτοτε είχαμε τη δολοφονία ενός φιλάθλου πριν από λίγους μήνες και έναν αστυνομικό που τώρα παλεύει για τη ζωή του», τονίζει ο κ. Κασσελάκης.

«Το κλειδί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ένα: πολιτική βούληση», αναφέρει καταληκτικά.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας εξέδωσαν και οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

ΠΑΣΟΚ: Κίνηση εντυπωσιασμού

«Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Σήμερα, με τις ανακοινώσεις της ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Επισήμανε πως άν και «έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την ανακοίνωση του νέου αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να εφαρμόσει. Έτσι, σήμερα εξαγγέλθηκε για άλλη μια φορά η τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των φιλάθλων, που ευχόμαστε να γίνει το συντομότερο».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε πώς τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κίνηση εντυπωσιασμού, που πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Υπογραμμίζει ότι « με ευθύ και καθαρό τρόπο προτείνει όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται δια βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα  πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» και καταλήγει τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να αντιμετωπίσει μαζί με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τη βαριά εγκληματικότητα, που χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον αθλητισμό ως προκάλυμμα».

ΚΚΕ: Μόνη λύση ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα

«Μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους. Άλλωστε και οι λεγόμενοι “οπαδικοί στρατοί”, επίσημοι ή ανεπίσημοι, καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες.

Γι’ αυτό το λόγο ακόμη και ο όρος “οπαδική βία” είναι παραπλανητικός, γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του «για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λεγόμενη “οπαδική βία”» .

«Καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους “οπαδικούς στρατούς”, ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που κατά τ’ άλλα θα έπρεπε να προστατεύει τους αθλητικούς χώρους. Αντίθετα όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν τη σαπίλα του “αθλητισμού – εμπόρευμα” και της “ομάδας – επιχείρηση” με διάφορους τρόπους.

Γι’ αυτό το λόγο εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα “αυστηροποίησης”, τα ιδιώνυμα αδικήματα, οι πρακτικές συλλογικής ευθύνης, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού δεν θίγεται ο πυρήνας του προβλήματος. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι το “μενού” και η διάρκεια των μέτρων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, το πολύ-πολύ η βία να “μετακομίσει” λίγα μέτρα έξω από τα γήπεδα ή σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε βλέπουμε να συμβαίνει. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν και εξοργίζονται με την υποκρισία και την εντυπωσιοθηρία τέτοιων κυβερνητικών μέτρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτή και η αιτία του προβλήματος» σημειώνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Είναι καιρός ο λαός, η νεολαία, οι φίλαθλοι, οι οπαδοί των ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα φαινόμενα σήψης, να δουν ότι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται προς όφελος τους χωρίς την επιχειρηματική δράση και τα παράγωγά της».

Νέα Αριστερά: Τίποτα δεν αλλάζει στην πράξη

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και η Νέα Αριστερά, σημειώνοντας ότι «παρά την επίδειξη επικοινωνιακής αυστηρότητας τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στην πράξη».

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτικοί Ομάδα των βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναντίστοιχη την ανακοίνωση για διεξαγωγή των αγώνων για δυο μήνες κεκλεισμένων των θυρών».

«Είναι μια απόφαση εντυπωσιασμού που εμπεδώνει τη λογική της συλλογικής τιμωρίας ομάδων και φιλάθλων» σχολιάζουν σκωπτικά.

Ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της οπαδικής βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται από τη Νέα Αριστερά ζητάνε αυστηρές ποινές στις στις Αθλητικές ΑΕ, σε κάθε περίπτωση οπαδικής βίας, ολιστικό σχέδιο πρόληψης που να περιλαμβάνει κίνητρα, δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνική εργασία, απαγορεύσεις και διοικητικό μηχανισμό ελέγχου και εφαρμογής, την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την δημιουργία ειδικής γραμματείας αντιμετώπισης της βίας στο ΥΠΑΙΘΑ.

οπαδική βίαΝέα αριστεράΣΥΡΙΖΑΚΚΕειδήσεις τώραΠΑΣΟΚ