Πολιτική|28.03.2019 09:35

Εκλογές: Περιπετειώδη... χρίσµατα στη Δυτική Μακεδονία

Εύρης Τσουμής

Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστηµα βλέπει την παράταξή του να φυλλορροεί σε επίπεδο στελεχών. Από την άλλη, η υποψηφιότητα του Γιώργου Κασαπίδη, τον οποίο στηρίζει η Ν∆, αν και έχει ισχυρά ερείσµατα στην περιοχή, παρουσιάζει δυσκολίες, αφού ο βουλευτής του κόµµατος από τα τέλη του περασµένου ∆εκεµβρίου αντιµετωπίζει ένα πρόβληµα υγείας που βάζει «φρένο» στη δραστηριότητά του.

Στις προηγούµενες εκλογές η υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη είχε περάσει από χίλια κύµατα. Στην αρχή τον στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ µε θετική πρόταση του Δηµήτρη Βίτσα και του Κώστα Πουλάκη. Στη συνέχεια, όµως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρε τη στήριξη στο πρόσωπό του έπειτα από αντιδράσεις τοπικών στελεχών τα οποία του χρέωναν ακραίες θέσεις. Τελικά, ο Θόδωρος Καρυπίδης κατέβηκε στις εκλογές και κέρδισε µε ποσοστό 59,01%. Σε αυτήν την εκλογική µάχη ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να τον στηρίξει ανοιχτά, βάζοντας όµως… πολύ νερό στο κρασί του, καθώς εκείνος έχει ταχθεί κατά της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό το γεγονός είχε επισηµάνει πρόσφατα και ο πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Πριν από περίπου 4 χρόνια στηρίξαµε ως κίνηση “Πράττω” τον Θοδωρή Καρυπίδη για υποψήφιο περιφερειάρχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον υποστήριξε. Τώρα εµείς δεν τον υποστηρίζουµε, διότι τάχθηκε και ψήφισε στο Περιφερειακό Συµβούλιο ενάντια στη Συµφωνία των Πρεσπών αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τον υποστηρίζει! » δήλωσε. Το µεγάλο «αγκάθι» της θητείας του ήταν και παραµένει το κλείσιµο µονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή. Σήµερα η πλειοψηφία του στο Περιφερειακό Συµβούλιο είναι οριακή (έχει µόλις 21 από τους 41 περιφερειακούς συµβούλους), αφού πολλοί σύµβουλοί του έχουν αποχωρήσει, κυρίως για λόγους προσωπικών φιλοδοξιών, όπως είπε στο «Εθνος» στέλεχος της παράταξής του. Στην εκλογική µάχη του Μαΐου, πάντως, ο κ. Καρυπίδης κατεβαίνει έχοντας σηµαντικά «όπλα» στη διάθεσή του.

Οι εξελίξεις στα θέµατα της ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή και της µείωσης στην τιµή του ρεύµατος, της µετεγκατάστασης οικισµών που είχαν προβλήµατα, της αξιοποίησης από τη ΔΕΗ εγκαταλελειµµένων ορυχείων αλλά και του «σπασίµατος» στα δύο του δήµου Σερβίων-Βελβεντού δίνουν πολλά «συν» στον νυν περιφερειάρχη, όπως εκτιµούν παράγοντες της περιοχής. Ο κ. Καρυπίδης, ο οποίος θεωρείται φαβορί για την επανεκλογή του, προχωρά και στην ανανέωση -σε ποσοστό έως 80%- του συνδυασµού του σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, βάζοντας στο παιχνίδι νέα στελέχη που δεν προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ...

Στον αντίποδα βρίσκεται η υποψηφιότητα του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, τον οποίο στηρίζει η Ν∆. Ο Γιώργος Κασαπίδης, που είναι γεωπόνος, θεωρείται άνθρωπος ευρύτερης αποδοχής εξαιτίας και της επαγγελµατικής του δραστηριότητας. Είναι αυτός που πρωτοστάτησε στην καλλιέργεια αρωµατικών φυτών και τριαντάφυλλων στην περιοχή, πετυχαίνοντας σήµερα να έχουν αναπτυχθεί στους νοµούς της Περιφέρειας πάνω από 7.000 στρέµµατα µε λεβάντα, αρωµατικά τριαντάφυλλα, ρίγανη και τσάι του βουνού. Ενα σοβαρό ατύχηµα στα τέλη του περασµένου Δεκεµβρίου του δηµιουργεί ακόµα και σήµερα πολλά προβλήµατα. Στις 29 ∆εκεµβρίου επρόκειτο να συµµετάσχει σε φιλικό αγώνα βόλεϊ, αλλά στην προθέρµανση είχε ένα ατύχηµα.

Οπως διαπιστώθηκε, είχε πάθει ρήξη αχίλλειου τένοντα. Ακόµα και σήµερα, δύο µήνες µετά το ατύχηµα, µετακινείται µε πατερίτσες, γεγονός που έχει βάλει «φρένο» στην προεκλογική του δραστηριότητα. Εχει όµως τη στήριξη όλου του κοµµατικού µηχανισµού, όπως και του προέδρου του κόµµατος Κ. Μητσοτάκη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει καταφέρει να προσελκύσει στον συνδυασµό του ακόµα και προβεβληµένα στελέχη που στήριξαν στις προηγούµενες εκλογές τον νυν περιφερειάρχη.

Οπως λέγεται, µάλιστα, στην περιοχή, στο πλευρό του ήδη έχουν ταχθεί πρώην δήµαρχοι και γνωστοί παράγοντες της περιοχής. Στο ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεµπιλιάδου, η οποία ήταν υποψήφια στις προηγούµενες εκλογές έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ∆ΗΜΑΡ. Ειναι χηµικός και κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήµιο της Στοκχόλµης. Tον Απρίλιο του 2011 ανέλαβε, έπειτα από προκήρυξη, τη θέση της ειδικής γραµµατέως του ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπου παρέµεινε µέχρι τον Ιούνιο του 2012, έχοντας την ευθύνη της υλοποίησης του ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα.

Για τη δουλειά της, µάλιστα, έχει δεχθεί συγχαρητήρια από Ευρωπαίους αξιωµατούχους. Η υποψηφιότητά της έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, αφού έχει διατελέσει παράλληλα στέλεχος της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης ∆υτικής Μακεδονίας-Ηπείρου και προϊσταµένη της ∆ιαχειριστικής Αρχής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επί πολλά χρόνια. Το ΚΚΕ στις εκλογές του Μαΐου αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Θανάση Χαστά, ο οποίος είναι και ο µόνος... µη Κοζανίτης υποψήφιος. Είναι 32 χρόνων, κατάγεται από τον Πόρο Γρεβενών, είναι απόφοιτος του Τµήµατος Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου και υπήρξε µέλος του ∆Σ του φοιτητικού συλλόγου. Εχει εκλεγεί στο δηµοτικό συµβούλιο Γρεβενών µε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και είναι γραµµατέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Δυτική ΜακεδονίαΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαεκλογές