Πολιτική|15.12.2023 12:33

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Άρχισαν οι συζητήσεις για την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα για τα ΜΟΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, απαντώντας σε σχετική με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ερώτηση επανέλαβε ότι «οι εξελίξεις με την γείτονα είναι πολύ θετικές».

Ανέφερε επίσης ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από 2 χρόνια, ξεκίνησαν και πάλι με αυτές τις συναντήσεις. Έχουν αρχίσει ήδη να συγκροτούνται τα σχέδια για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν αποσκοπούν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά στη διατήρηση θετικής ατμόσφαιρας και στην αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά την τελευταία συνάντηση επιτεύχθηκαν θετικές εξελίξεις».

Τα σχετικά δημοσιεύματα στο σύνολό τους, ωστόσο, προτάσσουν τις δηλώσεις- σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου σχετικά με φερόμενη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στη Συρία, λίγο πριν από το τηλεφώνημα Ερντογάν-Μπάιντεν.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντέδρασε σκληρά στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των ΗΠΑ με το PKK/YPG στη Συρία. Παρακολουθούμε στενά τις δραστηριότητες των ΗΠΑ από κοινού με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG/SDG στη Συρία. Αυτό που περιμένουμε από τις ΗΠΑ είναι να τερματίσουν κάθε βοήθεια και υποστήριξη που παρέχουν σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και να παράσχουν μια ειλικρινή υποστήριξη στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας».

τουρκικό υπουργείο ΆμυναςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικάειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσεις