Πολιτική|23.12.2023 07:05

Η ακρίβεια βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών: Τα μέτρα της κυβέρνησης για να πέσουν οι τιμές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών αναδεικνύεται η πορεία των τιμών και στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως εκεί θα δοθεί η κρισιμότερη μάχη το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές.

Μέτρα σε 3 επίπεδα 

«Ξέρουμε καλά ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Από το Μαξίμου εστιάζουν σε δράσεις που ξεδιπλώνονται σε τρία επίπεδα:

  1. Μόνιμα μέτρα στήριξης με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως την νέα χρονιά μπαίνουν σε εφαρμογή αυξήσεις συντάξεων (σε ποσοστό 3%) και μισθών (νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, ξεπάγωμα τριετιών στον ιδιωτικό τομέα). Παράλληλα ξεδιπλώνονται και πρόσθετα μέτρα που είναι εστιασμένα σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του πέναλτι του 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται (και η αντικατάσταση του με έναν ειδικό πόρο). 
  2. Έκτακτα μέτρα στήριξης με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσα στο Δεκεμβρίου υπήρξε εφάπαξ ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (από 100 έως 200 ευρώ) αλλά και έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, τα νέα μέτρα όμως δεν θα είναι οριζόντια αλλά εστιασμένα στα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
  3. Συνέχιση των ελέγχων στην αγορά για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Δεν είναι δυνατόν μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία» ανέφερε χθες  ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «με την ευκαιρία αυτή θέλω να συγχαρώ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως γνωρίζετε, επιβλήθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο στις τράπεζες για εναρμονισμένες πρακτικές, το οποίο ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια». Σημείωσε ακόμα πως «είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους, Ανεξάρτητες Αρχές και ελεγκτικοί μηχανισμοί, μπορούν να λειτουργούν ώστε να διασφαλίζουν ότι η αγορά λειτουργεί απρόσκοπτα, ο ανταγωνισμός λειτουργεί απρόσκοπτα, τελικά προς όφελος του πολίτη».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την ακρίβεια

«Πολύ» δηλώνουν σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες  σε δημοσκόπηση της Pulse πως τους απασχολεί η ακρίβεια, ενώ μόνο ο ένας στους εκατό απαντά «ελάχιστα έως καθόλου». Στην ίδια δημοσκόπηση ο ένας στους δυο απαντά πως κυρίως προβληματίζεται για τα έξοδα στα τρόφιμα και ακολουθούν το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο/ πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis το 45% των ερωτηθέντων λέει πως η προσωπική του κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 37% απαντά η ίδια και μόνο το 18% αναφέρει πως είναι καλύτερη. Όσο αφορά στις δαπάνες των εορτών τέσσερις στους δέκα θα ξοδέψουν τα ίδια με πέρυσι, το 36% λιγότερα και μόνο το 23% απαντά περισσότερα.

Το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης

Από την κυβέρνηση πάντως επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και στην πρόσφατη απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. «Ο χρόνος κλείνει και με κάποια θετικά νέα για την πορεία της οικονομίας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «βρίσκω ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι ίσως το πιο έγκυρο παγκόσμιο περιοδικό, ο «Economist», ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια πρωτίστως του ελληνικού λαού να αφήσει οριστικά πίσω του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης».

πληθωρισμόςακρίβειαμέτρα στήριξηςκυβέρνησηειδήσεις τώρα