Πολιτική|31.12.2023 15:32

Πολιτική ανασκόπηση 2023: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Βουλή τη χρονιά που φεύγει

Αλέξανδρος Διαμάντης

Οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου έφεραν σημαντικές αλλαγές στην Ολομέλεια, καθώς η Βουλή άλλαξε άρδην. Οκτώ κόμματα έπιασαν το όριο του 3%, εξασφαλίζοντας έτσι κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Τρία νέα κόμματα, η «Πλεύση Ελευθερίας», η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες» πήραν για πρώτη φορά θέση στην Ολομέλεια, ενώ η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τη «Νέα Αριστερά». Η Βουλή πλέον έγινε εννιακομματική, με τη ΝΔ πάντως να διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Βουλή το 2023

Πολλά ήταν τα γεγονότα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο που καταγράφησαν το 2023.

Αναλυτικά:

  • Το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία αφορούσε την άρση των περιορισμών στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών. Πέρασε με 208 ψήφους «υπέρ», έναντι 68 «κατά» και 24 «παρών». Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΚΚΕ, ενώ Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση τάχθηκαν με το «παρών».
  • Νέα τροπολογία- μπλόκο ψήφισε η Ολομέλεια (λίγο πριν κλείσει για τις εκλογές) στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη. Η ρύθμιση δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μολονότι ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού δεν κατάφερε να κατέλθει με τους «Έλληνες» στις εκλογές, με όχημα τους Σπαρτιάτες «μπήκε» από το παράθυρο.
  • Αυτό, όμως, δεν έγινε αναίμακτα: Ο Βασίλης Στίγκας από το βήμα της Βουλής προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες, με τις οποίες πλέον ασχολείται η Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για Greek mafia και για καταστάσεις «Don Corleone». «Ήδη έχω μπει στο ρεκόρ Γκίνες, αλλά δεν φταίω», είχε πει αναφερόμενος στο γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές έχει απομονωθεί (χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο να είναι μόνος τους στα έδρανα των Σπαρτιατών) και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη πίσω απ’ όλα όσα συμβαίνουν στους Σπαρτιάτες. «Οι κύριοι που λείπουν είναι καθοδηγούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα, το λέω με το θάρρος της γνώμης μου», είχε πει και συνέχιζε: «τα ξένα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε Greek mafia και Don Corleone». Όπως προσέθετε με νόημα, την ώρα που η χώρα καίγεται και υπάρχουν τεράστια εθνικά θέματα, «κάποιοι επιλέγουν αυτή την κατάσταση για να κάνουν το δικό τους »!
  • Το δυστύχημα των Τεμπών απασχόλησε έντονα την παρούσα Βουλή, αφού υπερψηφίστηκε και το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Ελληνικό σιδηρόδρομο, από το 1997 με αποκορύφωμα την τραγωδία των Τεμπών. Η ακρόαση των μαρτύρων βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως στις πρώτες μέρες των συνεδριάσεων τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από μέλος της Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν ο Θάνος Πλεύρης όσο και η Ζωή Ράπτη, από πλευράς ΝΔ.
  • Τον περασμένο Ιανουάριο ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, η οποία όμως κατέπεσε, καθώς, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 143 βουλευτές και 156 καταψήφισαν.
  • Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε ο Προυπολογισμός του 2024 με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει τα πυρά της προς την κυβέρνηση.
Νέα ΔημοκρατίαΚΚΕΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΠλεύση ΕλευθερίαςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστεράΒουλήΣπαρτιάτες