Πολιτική|10.01.2024 10:39

Άννα Καραμανλή για ομόφυλα ζευγάρια: Θα καταψηφίσω τη ρύθμιση ακόμα και αν μπει κομματική πειθαρχία

Newsroom

Τη διαφοροποίησή της για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών έκανε γνωστή η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να καταψηφίσει τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Σε θέματα βαθιά κοινωνικά έχω κόκκινες γραμμές, θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε το σκεπτικό της «η ψήφιση του πολιτικού γάμου πάει μαζί με την τεκνοθεσία και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο».

«Πιστεύω στον πατέρα και τη μητέρα»

«Έχω καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το έκανα όποιος και αν το έφερνε. Προσεγγίζω το θέμα καθαρά συνειδησιακά, πιστεύω στο πρότυπο, στην πυρηνική οικογένεια, στον πατέρα και τη μητέρα. Αύτη είναι η στάση ζωής μου, δέχομαι την άλλη άποψη αλλά επιθυμώ και οι άλλοι να δέχονται τη δική μου και να μην στοχοποιούνται άνθρωποι που έχουν άλλη άποψη. Το να σε αποκαλούν οπισθοδρομικό, ακροδεξιό, ομοφοβικό σημαίνει ότι και το 50% της κοινωνίας είναι ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί και ακροδεξιά και δεν είναι έτσι» είπε η κυρία Καραμανλή.

«Το Σύνταγμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε α λα καρτ. Το Σύνταγμα λέει ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση. Συνειδησιακά και με βάση τα πιστεύω μου, γιατί ακούω και την κοινωνία, αυτός είναι ο ρόλος μου είμαι η φωνή κάποιων ανθρώπων, και την εκκλησία. Η εκκλησία εκφράζει άποψη για θέματα που αφορούν την οικογένεια και είναι δικαιώμά της. Άκουσα και τον Ιερώνυμο. Επειδή κάποιοι ιεράρχες έβγαλαν κάποιες κορώνες, πρέπει να εκφράζουμε τη διαφωνία μας ήρεμα», πρόσθεσε.

«Δεν με ενδιαφέρει η σεξουαλική προτίμηση κάποιου ούτε το τι κάνει στο κρεβάτι του. Εγώ δεν θέλω να υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2. Θα μπορούσαν να ρυθμίζονται κάποια θέματα μέσα στο σύμφωνο συμβίωσης και όταν ο βιολογικός γονέας "φύγει" από τη ζωή, να μπορέσει να περάσει η αναδοχή στον σύντροφο γιατί κατανοώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που είχαν αποκτήσει παιδιά από τον γάμο τους τον κανονικό, πριν γίνουν ομοφυλόφιλοι, και αυτά είναι παιδιά, πρέπει να το δούμε. Θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς, με σεβασμό στην άλλη άποψη» κατέληξε η κυρία Καραμανλή.

Οι διαφωνούντες

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιμένει ότι δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, όποια μορφή και αν έχει, ενώ κάθετα αρνητικός είναι και ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι στις απόψεις του για τα ομόφυλα ζευγάρια και το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, ο κ. Βορίδης δήλωσε στον Ant1 πως «οι θέσεις μου είναι απόψεις αρχών και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν». Από την πλευρά του, ο κ Πλεύρης είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι διαφωνεί «με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές».

Σημειώνεται ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει ρητά τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα το ψηφίσει γιατί πιστεύει στην «στήριξη της παραδοσιακής οικογένειας».

Πάντως, σε δύσκολη θέση βρίσκονται πολλοί βουλευτές οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους. Ενστάσεις για το θέμα της τεκνοθεσίας έχουν εκφράσει βουλευτές (όπως ο Θ. Πλεύρης, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Κ. Καραγκούνης, ο Αν. Κατσανιώτης, η Αν. Καραμανλή, ο Μ.Χαρακόπουλος, ο Χ. Αθανασίου, ο Ν. Μηταράκης κ.α.) ενώ επιφυλακτικοί δηλώνουν άλλοι βουλευτές (όπως ο Δ. Μαρκόπουλος, ο Μ. Λαζαρίδης, κ.α.).

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραομόφυλα ζευγάριανομοσχέδιο