Πολιτική|12.01.2024 11:34

Κυρανάκης στο OPEN: Είμαι υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και κατά της τεκνοθεσίας

Newsroom

Υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κατά της τεκνοθεσίας τάχτηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

«Η βάση της ΝΔ είναι αντιδραστική στη συζήτηση»

Αρχικά, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του προσωπικά ένα θέμα δύσκολο που κανείς δεν τόλμησε να ανοίξει μέχρι σήμερα και αυτό δείχνει έναν άνθρωπο και έναν πρωθυπουργό ο οποίος θέλει να εκπροσωπήσει όλους του Έλληνες και αυτό τον τιμά γιατί αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο και για την βάση της ΝΔ, η οποία είναι πιο αντιδραστική σε όλη αυτή τη συζήτηση.

Είδα πως έχει την αντίληψη πως είναι ένας πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Θεωρώ επίσης πολύ θετικό το γεγονός πως αναγνώρισε μια πραγματικότητα και ανέδειξε υπαρκτά ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια».

«Η θέση μου είναι καθαρή»

Και συνέχισε λέγοντας: «Η θέση μου είναι καθαρή. Είμαι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, είμαι κατά της τεκνοθεσίας. Αν ήταν αλληλένδετα δεν θα υπήρχε η εξαίρεση στο νομοσχέδιο για τις παρένθετες μητέρες. Εδώ εισάγεται μια εξαίρεση».

Για το θέμα της υιοθεσίας, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε τα εξής: «Πόσα παιδιά είναι προς υιοθεσία στην Ελλάδα; Είναι κάτω από 10. Εδώ έρχεται να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που υπάρχει ήδη. Μια μητέρα που είναι σε ομόφυλο ζευγάρι, θα μπορεί να συνάψει πολιτικό γάμο. Είμαι υπέρ αυτού θα το ψηφίσω. Ο νόμος προβλέπει σήμερα πως συγγενής Α βαθμού έχει την κηδεμονία, οπότε ρυθμίζεται το ζήτημα εάν πάθω κάτι εγώ πού θα καταλήξει το παιδί, και αν πάει σε ίδρυμα ή όχι. Σωστά ρυθμίζεται. Ο πολιτικός γάμος που οδηγεί σε συγγένεια Α βαθμού λύνει το ζήτημα αυτό».

«Δεν άκουσα το πρωθυπουργό να λέει πως μπορεί να υιοθετήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην υιοθεσία παιδιών, είπε πως «δεν άκουσα το πρωθυπουργό να λέει πως μπορεί να υιοθετήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια», και επανέλαβε πως είναι λίγα τα παιδιά προς υιοθεσία.

«Εγώ είμαι θετικός εφόσον δεν υπάρχουν διατάξεις που επιτρέπουν την τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια», επισήμανε.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πως πρέπει να βρεθούν εκτός κυβέρνησης υπουργοί και υφυπουργοί που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο κ. Κυρανάκης σχολίασε: «δεν είναι δική μου θέση να εκφράσω άποψη για αυτό. Δεν έχω την πρόθεση και το ενδιαφέρον για το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με συναδέρφους μου. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα κάποιου που δεν συμφωνεί».

Νέα ΔημοκρατίαγάμοςΚωνσταντίνος Κυρανάκηςομόφυλα ζευγάριαυιοθεσίαειδήσεις τώραυιοθεσίες