Πολιτική|12.01.2024 13:10

Νέα «βόμβα» Σαμαρά: «Θα λέμε στον λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και ταυτόχρονα σε βουλευτές και υπουργούς να απέχουν;»

Newsroom

Νέο σχόλιο έκανε από την Καλαμάτα ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Η δήλωσή του

Ο Αντώνης Σαμαράς, από το Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας, όπου βρέθηκε για την κοπή της πίτας του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Στην συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή». 

Στη συνέχεια ερωτώμενος για την στάση αποχής που πρότεινε ως θέση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ που δεν συμφωνούν ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε:

«Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον Ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».

Το «φροντιστήριο» στους βουλευτές της Ν.Δ.και τα … μηνύματα στους αναποφάσιστους

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη για το ethnos.gr, ξεκίνησε το πολιτικό μασάζ στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πουν «ναι» όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κομματική πειθαρχία δεν υπάρχει για τους βουλευτές, ωστόσο είναι δεδομένο πως στο κυβερνών κόμμα θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερους «γαλάζιους» να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο και να μην υπάρξουν διαρροές.

Οι ζυμώσεις εντείνονται και από την κυβερνητική πλευρά κυρίως στρέφουν το βλέμμα στους βουλευτές της περιφέρειας που είναι και αυτοί που εκφράζουν το μεγαλύτερο προβληματισμό. Για όσους δε θέλουν να πουν «ναι» η αποχή είναι καλύτερη «διέξοδος» από την καταψήφιση είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς, ωστόσο είναι δεδομένο πως στόχος είναι να συσπειρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κοινοβουλευτική ομάδα. Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε θέλουν να δουν την πλειοψηφία των αναποφάσιστων βουλευτών να στρέφεται στην αποχή και ήδη έχουν αρχίσει να στέλνονται σχετικά …σήματα.

«Ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή ο πρωθυπουργός»

«Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία, εισηγείται το νομοσχέδιο και ζητά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να το υπερψηφίσει. Ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή» σημείωναν χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη. Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν πως «τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων» αλλά ταυτόχρονα σημείωναν με νόημα πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός». Μάλιστα ειδικά για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τονιζόταν πως έχουν μια «αυξημένη θεσμική υποχρέωση» για την ψήφιση των νομοσχεδίων

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης καλεί τους βουλευτές του κόμματος στην Πειραιώς για ενημέρωση - συζήτηση. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα αναφερθεί στο νομοσχέδιο (θα είναι άλλωστε εισηγητής), ενώ στη συνάντηση πρόκειται να παρευρεθούν οι αντιπρόεδροι του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα.

«Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη» σημειώνεται χαρακτηριστικά προς τους βουλευτές. Ουσιαστικά στις συνεδριάσεις θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου και στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως μετά από αυτή την αναλυτική ενημέρωση θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν.

Από το Μαξίμου εστιάζουν σε τέσσερα σημεία κλειδιά της νέας ρύθμισης και τονίζουν χαρακτηριστικά :

  • Το νομοσχέδιο προβλέπει πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των παιδιών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των ετεροφύλων ζευγαριών.
  • Δεν υπάρχει καμία νέα ρύθμιση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα) και διατηρείται το καθεστώς που ισχύει σήμερα
  • Δεν προβλέπεται «γονέας 1» και «γονέας 2».
  • Η ρύθμιση απλώς κάνει ένα βασικό βήμα για την ισότητα στο γάμο όπως ισχύει σε 20 χώρες της Ευρώπης, και την τεκνοθεσία όπως ισχύει σε 22 χώρες της Ευρώπης.

Στην περιφέρεια οι περισσότεροι αναποφάσιστοι βουλευτές

Τις επόμενες εβδομάδες θα ενταθούν οι διεργασίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πειστούν οι αναποφάσιστοι βουλευτές να υπερψηφίσουν. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως προς τους βουλευτές της περιφέρειας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, όπου στις τελευταίες κάλπες κατέγραψαν υψηλότερες επιδόσεις - σε σχέση με το εθνικό ποσοστό - κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας (και τα οποία τώρα διαφωνούν με την ρύθμιση).

Τώρα αυτό που μένει να φανεί είναι - μετά και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού- πόσοι από τους βουλευτές θα πουν τελικά «ναι», πόσοι θα στραφούν στην αποχή αλλά και πόσοι θα φτάσουν μέχρι τη Βουλή για να καταψηφίσουν. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δε συμφωνεί με τη ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι υφυπουργοί που ακόμα δεν έχουν μιλήσει. Να σημειωθεί πάντως εδώ πως χθες ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το τοπίο με όσα είπε στη συνέντευξη του και ο ίδιος θα ψηφίσει «ναι».

Αντώνης ΣαμαράςΚαλαμάταυιοθεσίαυιοθεσίεςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαομόφυλα ζευγάριαγάμος