Πολιτική|18.01.2024 06:30

ΠΑΣΟΚ: Η δύσκολη εξίσωση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Η «ατάκα» Ανδρουλάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Έναν ιδιαίτερα δύσκολο σκόπελο έχει να ξεπεράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς φαίνεται ότι το ζήτημα της υιοθεσίας προβληματίζει αρκετούς βουλευτές του κόμματος.

Να είναι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους κάλεσε ο Ανδρουλάκης τους βουλευτές

Στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη ακούγεται ότι αυτοί που δε συμφωνούν με το νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνουν και τους 10. Αριθμός αρκετά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει συνολικά 32 βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε διαδικτυακά εξαιτίας της κηδείας του  δασκάλου, Γιάννη Χριστόπουλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε μια πρώτη γεύση από το τι πιστεύουν οι βουλευτές του. Από την πλευρά του, πάντως, κάλεσε τους πάντες να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις του (έχοντας κυρίως στο μυαλό του σε όσα έχει πει ο κ. Παρασκευαϊδης το τελευταίο διάστημα), επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. 

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι δε θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μιχάλης Κατρίνης είχε τονίσει σχετικά: «Για μας το θέμα δεν αποτελεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ούτε μετατρέπεται σε υπαρξιακό πολιτικό ζήτημα». Παρ’ όλα αυτά, πηγές του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι όλοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις παρεμβάσεις τους, παραπέμποντας στη χθεσινή διαρροή: «Οι απόψεις του κ. Παρασκευαΐδη, όπως εκφράστηκαν σε συνέντευξη του, δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις θέσεις του κόμματος […] Ας δουν στην κυβέρνηση τα του οίκου τους και τις αντιρρήσεις που εκφράζουν δεκάδες βουλευτές και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς». Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στον Αντ1 παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν απώλειες: « Πιθανώς και κάποιοι δικοί μας βουλευτές να μην την ψηφίσουν τη ρύθμιση. Αυτό που κάνω ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει η αντιπολίτευση εκατοντάδες φορές».

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου η Κοινοβουλευτική όπου θα πραγματοποιηθεί αναλυτική συζήτηση για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Πιο εκτενής συζήτηση έγινε για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, όπου αποφασίστηκε ότι το κόμμα θα σταθεί θετικά ως προς το νομοσχέδιο, επικριτικά ως προς την καθολικότητα της ψήφους των Ελλήνων του Εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι χθες ο Παναγιώτης Δουδωνής ως αρμόδιος εισηγητής υπερψήφισε στην Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου. 

ΠΑΣΟΚΛΟΑΤΚΙΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραγάμος ομόφυλων