Πολιτική|23.01.2024 10:35

Ομόφυλα ζευγάρια: «Τριγμοί» στις σχέσεις κυβέρνησης-εκκλησίας - Η «σκληρή» ομάδα μητροπολιτών

Newsroom

Για το ζήτημα της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι 81 ιεράρχες στο Συνοδικό Μέγαρο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και δημοψήφισμα με την κυβέρνηση, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Η στάση της κυβέρνησης

Σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση τονίζει ότι ακούει και σέβεται τις απόψεις της εκκλησίας, ωστόσο εξηγεί ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Πάντως, είναι φανερό ότι οι σχέσεις κυβέρνησης και εκκλησίας δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση.

«Απόλυτος σεβασμός στην Εκκλησία που διαχρονικά είχε μία στάση διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Είναι σεβαστές οι απόψεις της. Εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με το οποίο έχουμε εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τις προηγούμενες φορές παρά τα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ.

Η «σκληρή» ομάδα μητροπολιτών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αδαμαντίας Λιόλιου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, υπάρχει ομάδα μητροπολιτών που αναμένεται να ασκήσουν δριμεία κριτική και να υιοθετήσουν μία πιο σκληρή γραμμή σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να ζητηθούν και εξηγήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και το περιεχόμενό της.

Κοινή στάση απέναντι στο νομοσχέδιο

Σε κάθε περίπτωση οι ιεράρχες έχουν κοινή στάση απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς τάσσονται κατά της επέκτασης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, υποστηρίζοντας πως είναι αντίθετο με την διδασκαλία της εκκλησίας.

Την εισήγηση κάνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής. Αναμένεται να αναπτύξει τις διαφωνίες της εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες θα συζητήσουν διεξοδικά και το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί στη συνέχεια θα εκφράζει ξεκάθαρα τη θέση της εκκλησίας.

Δύο επιστολές

Σημειώνεται ότι εκτός από το ανακοινωθέν, θα αποσταλούν και δύο επιστολές. Η πρώτη θα απευθύνεται προς τους πιστούς και θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή στους ναούς όλης της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αναμένεται να ζητηθούν λαοσυνάξεις διαμαρτυρίας. Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται προς τους βουλευτές και θα αποτυπώνει την αντίθεση της εκκλησίας.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςομόφυλα ζευγάριανομοσχέδιαειδήσεις τώραΙερά Σύνοδος