Πολιτική|31.03.2019 08:14

Το διττό σχέδιο Μητσοτάκη-Στόχος η χαλαρή ψήφος και οι εκ δεξιών «σφήνες»

Σπύρος Μουρελάτος

Αποκαλυπτικός αναφορικά µε τη στρατηγική της Νέας ∆ηµοκρατίας εν όψει της κρίσιµης µάχης των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ηµερών παρέµβασή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος. Ο πρόεδρος της Ν∆ εκτιµά πως το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο σύστηµα εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα και θα εκµηδενίσει την απόσταση έως τις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ν∆ επεχείρησε να ακυρώσει εν τη γενέσει τους τα κύρια διλήµµατα που αναµένεται να επιστρατεύσει ο πρωθυπουργός εν όψει των ευρωεκλογών, στηλιτεύοντας την επιλογή Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως δηλωτική των δεσµών του κυβερνώντος κόµµατος µε τη διαπλοκή, αλλά και την εξαΰλωση του ΕΚΑΣ και τις απανωτές περικοπές των συντάξεων ως απόδειξη της αντιλαϊκής πολιτικής του κυβερνώντος κόµµατος. «∆ιαφωνώ και καταδικάζω τον ΣΥΡΙΖΑ σηµαίνει ψηφίζω Ν∆. Αυτή είναι η πιο σίγουρη και αξιόπιστη επιλογή, που βάζει τέλος στη σκοτεινή περίοδο αυτής της κυβέρνησης».

Αυτή η θέση του προέδρου της Ν∆ συνιστά την πυξίδα της προεκλογικής εκστρατείας του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και έχει διττή στόχευση: αφενός να ακυρώσει την όποια διάθεση υπάρχει για χαλαρή ψήφο διαµαρτυρίας και αφετέρου να καταδείξει ότι στήριξη σε µικρότερα κόµµατα -και ιδίως σε αυτά που ξεπηδούν εσχάτως στα δεξιά της Ν∆- ισοδυναµεί µε ευθεία στήριξη του κυβερνώντος κόµµατος. Εξάλλου, στην Πειραιώς εκτιµούν ότι το δίκτυο συµµαχιών της Κουµουνδούρου δεν είναι το εξαιρετικά περιορισµένο σε εµβέλεια προοδευτικό µέτωπο που διαφηµίζει όψιµα, αλλά η υπόγεια σχέση της µε πρόσωπα που προέρχονται από τη Ν∆ και πλέον στέκονται απέναντί της.

Σύµφωνα µε τις αναλύσεις του επιτελείου από τις δηµοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας, αλλά και από τις µετρήσεις που «τρέχει» το Μοσχάτο, το «φάντασµα» της… χαλαρής ψήφου πλήττει εξίσου -αν όχι περισσότερο- το κυβερνών κόµµα – τάση που, εφόσον εµπεδωθεί, αποδυναµώνει τους υποστηρικτές του σεναρίου της εξάντλησης της τετραετίας στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίµου. Ακόµα, όµως, και η συµπεριφορά των αναποφάσιστων, τουλάχιστον ως προς την ξεκάθαρη προτίµηση που δείχνουν προς την οικονοµία, ως το βασικότερο κριτήριο διαµόρφωσης της τελικής τους επιλογής, καταρρίπτει το αφήγηµα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λαµβάνειν τη µερίδα του λέοντος από τη συγκεκριµένη «δεξαµενή». 

Το κεντρικό µήνυµα της Ν∆ εν όψει ευρωεκλογών είναι ο δηµοψηφισµατικός χαρακτήρας που προσδίδει στη συγκεκριµένη εκλογική αναµέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ∆ηλαδή, κατά τα στελέχη του κόµµατος, η ευκαιρία που έχουν οι Ελληνες πολίτες να αποδοκιµάσουν τις στρατηγικές επιλογές του κ. Τσίπρα για πρώτη φορά ύστερα από τον Σεπτέµβριο του 2015. Σύµφωνα, πάντως, µε τις αναλύσεις στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς, το «παράθυρο» για ταυτόχρονη διενέργεια εθνικών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών τον Μάιο δεν έχει κλείσει οριστικά και θα αποσαφηνιστεί κατά τις ίδιες πληροφορίες έως τις 15 Απριλίου.

Εξ ου και το εκλογικό επιτελείο της Ν∆ έχει ήδη κατά πληροφορίες επεξεργαστεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο ένα σχέδιο άµεσης µετάβασης από την εκστρατεία των ευρωεκλογών στην αντίστοιχη των εθνικών εκλογών εάν τελικώς προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν από τον καλοκαίρι. Σε αυτήν την περίπτωση, το µείζον διακύβευµα για το αύριο της χώρας, ήτοι το σχέδιο για την Οικονοµία, τους θεσµούς, την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλεια και τις υποδοµές θα συµβαδίζει µε το ισχυρό µήνυµα αποδοκιµασίας των κορυφαίων κυβερνητικών επιλογών, που προβάλλει ήδη η «γαλάζια» ηγεσία. Επιπλέον, το πρόγραµµα των περιοδειών του κ. Μητσοτάκη θα τροποποιηθεί κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να προσαρµόζεται απολύτως στις ανάγκες των εθνικών εκλογών, µε στόχο να ενισχύσει τις επιδόσεις του κόµµατος σε περιφέρειες, που δείχνουν αυτές να υπολείπονται.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Εντός του εποµένου 15νθηµέρου προγραµµατίζεται η ανακοίνωση των οκτώ θέσεων που αποµένουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν∆. Στο «γαλάζιο» στρατηγείο έχουν «σηµαδέψει», µάλιστα, δύο πιθανές ηµεροµηνίες, εντός του Απριλίου, εφόσον δεν µεσολαβήσει κάτι έκτακτο, που θα αλλάξει τον προγραµµατισµό. Το ρεπορτάζ επιµένει πως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση των επτά «εκλεκτών», πέντε γυναικών και δύο ανδρών µετά την εκ νέου κάθοδο της Μαρίας Σπυράκη στο ευρωψηφοδέλτιο.

Τακτικοί συνοµιλητές του προέδρου της Ν∆ επιµένουν πως τα τελευταία επτά πρόσωπα που θα τεθούν στην αφετηρία των ευρωεκλογών θα προέρχονται από τον επιχειρηµατικό και τον δηµοσιογραφικό κόσµο, τον χώρο των επιχειρήσεων και εν γένει της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ θα υπάρχει και µία εκπρόσωπος της µουσουλµανικής µειονότητας της Θράκης. Αναφορικά µε τις ανδρικές υποψηφιότητες, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του καθηγητή ∆ιεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστηµίου, ∆ηµήτρη Καιρίδη, και αυτή του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, Γιώργου Αµυρά. Στο «στρατόπεδο» των γυναικών φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» η δηµοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, η Εµη Λιβανίου, ενώ έντονα ακούγεται το όνοµα της επίσης δηµοσιογράφου Ελένης Βαρβιτσιώτη.

Νέα Δημοκρατίαεκλογές