Πολιτική|06.11.2018 14:49

Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου για τη συνταγματική αναθεώρηση

Μαρίνα Ζιώζιου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και όλα τα σχετικά ζητήματα τα οποία απορρέουν.

Όπως έγραψε το «Έθνος», στο φύλλο που κυκλοφόρησε την Τρίτη, διευκρινίσεις για το ποιο μοντέλο «θρησκευτικής ουδετερότητας» επιθυμεί η κυβέρνηση ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απαντώντας στους δημοσιογράφους για το αν τον ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Η Πολιτεία και η Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Και όταν ο λαός μας υποφέρει, να είμαστε κοντά του και να του συμπαραστεκόμαστε. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε “θρησκευτική ουδετερότητα” της Πολιτείας. Ο πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί» δήλωσε με νόημα ο Μακαριώτατος εξερχόμενος από το Συνοδικό Μέγαρο όπου συνεδρίαζε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, πρόθεση των ιεραρχών της ΔΙΣ είναι να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας διευκρινίσεις για το τι σημαίνει θρησκευτικά ουδέτερο κράτος. Διότι υπάρχει μια αντίφαση στην πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους ίδιους. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «αν και η κυβέρνηση κάνει λόγο για θρησκευτική ουδετερότητα, από την άλλη αναφέρει ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία». Ο Μακαριώτατος πάντως έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να δεχτεί το γαλλικό μοντέλο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως σημειώνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, «θα έχουμε πόλεμο». Οπως τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, «η Γερμανία είναι ένα θρησκευτικά ουδέτερο κράτος. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Το κράτος βοηθάει την Εκκλησία και συνεργάζονται άριστα. Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις με την Εκκλησία. Δεν θα μου άρεσε» είπε και συνέχισε: «Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, είναι θρησκευτικά ουδέτερο, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τούς καλύπτει το κράτος. Το θέμα μάς απασχολεί».

Ακριβώς έναν μήνα πριν, στις 6 Οκτωβρίου 2018, υπήρξε ξανά συνάντηση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην Αρχιεπισκοπή και είχε πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μάλιστα, όπως σημείωναν τόσο κάποιες κυβερνητικές πηγές, όσο και οι αντίστοιχες από την Αρχιεπισκοπή έγινε σε πολύ θετικό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», εκείνη η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ στο «τραπέζι» έπεσε και το θέμα της λειτουργίας της εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είχε συσταθεί επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η συνεργασία Κράτους - Εκκλησίας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τη στήριξη της κυβέρνησης στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Σημειώνεται πως τότε η συνάντηση έγινε λίγο πριν ανοίξει στη Βουλή η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τους Τσίπρα και Ιερώνυμο να επιχειρούν να ανοίξουν μια νέα «σελίδα» στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Αρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΣυνταγματική ΑναθεώρησηΑλέξης Τσίπρας