Πολιτική|26.01.2024 13:08

Χαρίτσης: Ο αγροτικός κόσμος δεν αντιμετωπίζει μόνο μία ακόμη κρίση, αλλά ένα ζήτημα υπαρξιακό

Newsroom

Αντιμέτωποι με ένα υπαρξιακό ζήτημα βρίσκονται οι αγρότες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, που εκτόξευσε και «πυρά» κατά της κυβέρνησης για «απαξίωση».

Ειδικότερα, μιλώντας στο Action24, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «ο αγροτικός κόσμος, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας και μετά τις φυσικές καταστροφές, δεν αντιμετωπίζει απλώς και μόνο μία ακόμη κρίση αλλά ένα ζήτημα υπαρξιακό».

«Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις οι οποίες δεν έχουν δοθεί, να υπάρξει ένα σχέδιο ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας αλλά και ένα σχέδιο θωράκισης της περιοχής για να μην αντιμετωπίσει ξανά νέες καταστροφές όπως φοβούνται οι κάτοικοι», πρόσθεσε.

Έπειτα, τόνισε: «Εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο θωράκισης της περιοχής πώς θα συζητήσουμε την επόμενη μέρα για παραγωγική ανασυγκρότηση, για ανάταξη της τοπικής οικονομίας και στήριξη της αγροτικής παραγωγής; Είναι πραγματικά εξοργιστικό υπουργοί της κυβέρνησης να απαξιώνουν όλη αυτή την κατάσταση και να μιλούν απλώς και μόνο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις».

«Θεσμική παρεκτροπή»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο δηλώνοντας: «Αυτό που έκανε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή ήταν θεσμική παρεκτροπή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να συναινέσουν εξαρχής, στην πορεία αντιλήφθηκαν ότι εγκλωβίστηκαν από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και στο τέλος έκαναν, ευτυχώς, στροφή 180 μοιρών και καταψήφισαν το νομοσχέδιο», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Η Νέα Αριστερά, από την πρώτη στιγμή, και είμαστε περήφανοι για την στάση μας, εκφράσαμε την εναντίωση μας στο νομοσχέδιο και καταθέσαμε μάλιστα και ένσταση αντισυνταγματικότητας».

 

«Δεν βάζουμε τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων στο ζύγι του μικροκομματικού υπολογισμού»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιοδήποτε νομοθέτημα παρέχει πλήρη και ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Δεν βάζουμε τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων στο ζύγι του μικροκομματικού υπολογισμού όπως δυστυχώς γίνεται από την κυβέρνηση και από δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η Νέα Αριστερά να ριζώσει στην ελληνική κοινωνία. Αυτό τον στόχο εξυπηρετούν οι περιοδείες και οι ανοιχτές συνελεύσεις που πραγματοποιούμε σε όλη την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να “μικρύνουμε την απόσταση” με τους πολίτες που μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι αξίζει να στηρίξουν τη Νέα Αριστερά. Γιατί είναι εκείνη η αριστερή πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να εκφράσει στις σημερινές συνθήκες τους προοδευτικούς πολίτες που ασφυκτιούν από την ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η μονοκρατορία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Και κατέληξε: «Η δημιουργία ενός μετώπου ως ανάχωμα στην επέλαση της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, στο οποίο θα συμμετέχουν δυνάμεις από διαφορετικές αφετηρίες, θα προκύψει ως κοινωνική αναγκαιότητα. Μας ενδιαφέρει το πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί τα επόμενα χρόνια με προοδευτικούς όρους βάσει ενός αριστερού πολιτικού προγράμματος».

Νέα αριστεράειδήσεις τώρααγρότεςΑλέξης Χαρίτσηςγάμος ομόφυλων