Πολιτική|26.01.2024 16:11

F-35: Τη Δευτέρα η επιστολή των ΗΠΑ στον Δένδια - Δημιουργείται θόλος antidrone σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο

Newsroom

Την Δευτέρα θα φτάσει στην Αθήνα το «Letter of Acceptance», δηλαδή η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή θα φτάσει στο γραφείο του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια στις 29 Ιανουαρίου μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και ακολουθεί ένα χρονικό παράθυρο 14 ημερών για την κατάθεση πιθανών ενστάσεων από μέλη των κοινοβουλευτικών σωμάτων των ΗΠΑ. 

Δημιουργία θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Παράλληλα, η Ελλάδα ενισχύει επιπλέον την άμυνά της και με τη δημιουργία «ενός θόλου antidrone» για τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως εξήγγειλε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού «Θράκη».

Τα συστήματα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Γεωργίας Γαραντζιώτη, θα βρίσκονται σε κρίσιμες περιοχές, από τον Έβρο έως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος θα έρθει ως απάντηση στα εχθρικά drones, τα οποία αυξήθηκαν στον εθνικό εναέριο χώρο κατά την περίοδο της ελληνοτουρκικής κρίσης.

«Με την ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος, επιδιώκεται η οριστική λύση στην παραβατικότητα με τη χρήση drones καθώς είναι το μέσο που η Τουρκία θα χρησιμοποιεί για να αμφισβητεί έμπρακτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σχολίασαν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές. 

Όπως τόνισε και ο κ. Δένδιας, ο θόλος antidrone θα επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας «να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones».

ΗΠΑF-35μαχητικά αεροσκάφηΝίκος Δένδιαςειδήσεις τώραdrone