Πολιτική|02.02.2024 18:00

Φάμελλος στη Θεσσαλονίκη: Αν όχι κοροϊδία, τουλάχιστον υπερβολικά ελλιπή τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Αν όχι κοροϊδία, είναι τουλάχιστον ελλιπή τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα για τον αγροτικό τομέα ο πρωθυπουργός. Ακούγαμε πολλά και τελικά δεν είδαμε σχεδόν τίποτα. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε σήμερα δικά του λάθη και προκήρυξε πράγματα που είναι ήδη προκηρυγμένα».

Τα παραπάνω σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, από τη φετινή Agrotica, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για τη νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματός του αναφορικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μαζί του ήταν  ο βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης για την αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης και η υπεύθυνη αγροτικού τομέα του κόμματος, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός, ξεκινάει με ανακρίβειες, όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε φορολόγηση των επιδοτήσεων για τους αγρότες» και χαρακτήρισε ως εθνική υπόθεση τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν σήμερα πολλά ερωτηματικά και αβεβαιότητες γύρω από τον αγροτικό τομέα, όπως για το αγροτικό εισόδημα, την ερήμωση της υπαίθρου και άλλα ζητήματα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινάει την παρουσίαση σειράς μεταρρυθμιστικών τομών, στο πλαίσιο της οποία περιλαμβάνεται και η νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση των συνεταιρισμών και γενικότερα του αγροτικού τομέα. Όπως είπε, μόλις αναρτηθεί στο opengov η πρόταση της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναρτήσει και τη δική του πρόταση, ώστε να γίνεται εκ του παραλλήλου ο διάλογος και η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη.   

«Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες, μεταξύ αυτών και η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί αυτού ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ΣΔΙΤ στα αρδευτικά έργα. Μας ανησυχεί πολύ η ερήμωση της υπαίθρου αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα. Επίσης, θέλω να επισημάνω δύο μεγάλους κινδύνους. Είναι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των συνεταιρισμών, ο γνωστός νόμος Βορίδη και η τροποποίηση γης υψηλής παραγωγικότητας. Ο κάμπος έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά αντί για παραγωγή. Στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη όξυνση προβλήματα και του διεθνούς τομέα και αυτό γίνεται εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες αγρότες γίνονται φτωχότεροι από τους Ευρωπαίους αγρότες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους δύο μεγάλους στόχους του κόμματός του για τον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι είναι «να παραμείνουν οι αγρότες στον τόπο τους και κυρίως οι νέοι αγρότες, οι οποίοι να χαίρονται με αυτό που κάνουν και να παράγεται ποιοτική παραγωγή και ο δεύτερος να υπάρχει κοινωνική υπεραξία στην ύπαιθρο».

Μοντέλο ανάπτυξης αγροτικής παραγωγής

Από την πλευρά της η κ. Τελιγιορίδου έκανε λόγο για μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι αγρότες, αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας

«Ένα από τα βασικά θέματα που θα πρέπει να δούμε, είναι η συνεργασία του αγροτικού κόσμου. Να έχει στο εισόδημά του την προστιθέμενη αξία του προϊόντος του, να έχει μία αξιοπρεπή διαβίωση και να παραμείνει στον τόπο του», είπε η κ. Τελιγιορίδου.

Η ίδια, αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, έκανε λόγο για μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το σύνολο των αγροτών, για πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας, για ενίσχυση του αγροτικού κόσμου απέναντι στην αύξηση των εφοδίων τους (λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ.) και για άμεση καταβολή δικαίων και στο 100%, ειδικά για μεγάλες καταστροφές, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

«Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος του αγροτικού κόσμου και αυτά που ανακοίνωσε αποδείχθηκαν άνθρακες αντί για θησαυρός. Εξήγγειλε πράγματα που ήδη υπάρχουν», σημείωσε η κ. Τελιγιορίδου, τονίζοντας ότι χάθηκαν πόροι ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ από τις επιδοτήσεις, άρα από την τσέπη του παραγωγού.

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίζει υποτιμητικά τους αγρότες και να αναλώνεται σε ψέματα. Εμείς θέλουμε να έχουμε θετική και χρήσιμη συμβουλή στον αγροτικό κόσμο και να συνδημιουργούμε», τόνισε η κ. Τελιγιορίδου.

Κυρίαρχη βάση ο συνεταιρισμός

Τη νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ παρουσίασε ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι μία σοβαρή αγροτική πολιτική προϋποθέτει μοντέλο και στόχους.

«Αυτό το μοντέλο πρέπει να έχει ως κυρίαρχη βάση το συνεταιρισμό. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λύσει προβλήματα και να οδηγήσει στην οργάνωση των παραγωγών. Ο Αυγενάκης μας λέει ότι δίνει φορολογικά κίνητρα, αλλά αυτά δε "δουλεύουν" στο συνεταιρισμό. Επί 5,5 χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, για να ρυθμίσει τα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι με υγιείς και δυνατούς συνεταιρισμούς θα μειωθεί και η διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι και τόνισε ότι το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρεθεί στη Λάρισα, ώστε να παρουσιάσει θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση του αγροτικού τομέα αλλά και ειδικότερα των πλημμυροπαθών.

Σωκράτης ΦάμελλοςπρωθυπουργόςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΒασίλης ΚόκκαληςΟλυμπία ΤελιγιορίδουAgrotica