Πολιτική|08.02.2024 07:23

Στους δρόμους αγρότες και φοιτητές - Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα… θερμό σκηνικό αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους και παράλληλα καταγράφονται αντιδράσεις από φοιτητές στις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία. Οι αγρότες έχουν πυκνώσει τα μπλόκα και ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα, ζητώντας να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιείται ένα ακόμα φοιτητικό συλλαλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Από την κυβέρνηση υιοθετούν διαφορετική στρατηγική απέναντι σε αγρότες και φοιτητές και εκπέμπουν σαφή μηνύματα. Ως προς τους αγρότες αυτό που σημειώνεται είναι πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές αλλά παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη να είναι και οι δρόμοι ανοιχτοί. Την ίδια στιγμή αναφορικά με τις αντιδράσεις φοιτητών αυτό που τονίζεται είναι πως οι αλλαγές θα προχωρήσουν και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται διαφορετικές τάσεις στην κοινή γνώμη ως προς τα δύο αυτά καυτά μέτωπα. Από τη μία πλευρά οι ερωτηθέντες δείχνουν πως κατανοούν τα αιτήματα των αγροτών και στο κυβερνών κόμμα σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν το κλίμα να δυναμιτίζεται. Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις μετρήσεις δείχνει να στηρίζει το σχέδιο για λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ποια σήματα εκπέμπει στους αγρότες η κυβέρνηση

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά, να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου». Από την κυβέρνηση θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες και δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες μέρες υπουργοί αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος βρέθηκαν στα μπλόκα.

Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό είναι ανοιχτό, εφόσον όμως υπάρξει μία ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών. Να σημειωθεί εδώ πως χθες το βράδυ οι αγρότες απέστειλαν επιστολή όπου καταγράφονται τα αιτήματα τους. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους περιφερειάρχες (αναμένεται να δώσει το παρών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε τοπικό επίπεδο.

Πάντως το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως οι όποιες πρωτοβουλίες δρομολογούνται είναι δημοσιονομικά κοστολογημένες. Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων και στόχος είναι να προχωρήσει η διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταχύτερη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Από το Μαξίμου εστιάζουν ιδιαίτερα και σε μια σειρά μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αλλά και στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτική είναι χθες η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «και στους φίλους μου τους αγρότες, οι οποίοι είναι σήμερα στο δρόμο, τους λέω ότι εμείς είμαστε αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική που ναι, έχει δυσκολίες -και εδώ είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη- που πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ -προσέξτε: 1 δισεκατομμύριο ευρώ- στην τετραετία για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές».

Ψηφίζεται μέσα στο Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι η κυβέρνηση. Χθες ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τις προωθούμενες ρυθμίσεις, τώρα ακολουθεί η δημόσια διαβούλευση και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση στη Βουλή.

Από το κυβερνών κόμμα τονίζεται πως συνολικά από τα 200 άρθρα του νομοσχεδίου τα 170 αναφέρονται στην στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεδομένο πάντως είναι πως το θέμα πυροδοτεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίζονται και οι καταλήψεις σε πανεπιστημιακές σχολές.

Χθες μιλώντας σε πολίτες στο Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θέλω να θυμίσω, όμως, σε όσους σήμερα αντιδρούν στον νόμο τον οποίον θα φέρουμε προς ψήφιση, ότι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια ήταν κεντρικός πυρήνας του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις». Εστίασε δε στις αλλαγές που δρομολογούνται, επισημαίνοντας πως «η σιωπηλή πλειοψηφία στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες».

φοιτητέςαγρότεςειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέγαρο Μαξίμου