Πολιτική|14.02.2024 07:11

«Καυτό» διήμερο στην κυβέρνηση: Ώρα αποφάσεων για αγρότες - Ραντεβού στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα θερμό διήμερο ξεκινά για το κυβερνών κόμμα, που επιχειρεί να κλείσει τα  ανοιχτά μέτωπα και να πραγματοποιήσει φυγή προς τα εμπρός. Τις επόμενες κινήσεις τους θα αποφασίσουν οι αγρότες, μετά το χθεσινό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον πρωτογενή τομέα. Τα φώτα στρέφονται και στη Βουλή, όπου ξεκινά σήμερα η διήμερη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ισότητα στον πολιτικό γάμο, και έχει ενδιαφέρον πως τελικά θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Δεδομένο είναι πως στο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν μία σειρά από δύσκολα μέτωπα,  προκειμένου να υπάρξει καθαρός δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές και το επόμενο διάστημα θα τονίζεται όλο και εντονότερα το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης. Παράλληλα επιχειρείται να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος, προκειμένου να μην υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αναμονή για τις αποφάσεις των αγροτών

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις αποφάσεις από τα μπλόκα των αγροτών ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχουν εξαντληθεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια. Βέβαια στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν επιθυμούν μία ευθεία σύγκρουση με τους αγρότες, που αποτελούν ένα κοινό που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί δεσμούς με το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο παράλληλα καθίσταται σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξουν άμεσα  και νέα μέτρα αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι να χαραχθεί μία στρατηγική μεσοπρόθεσμα.

«Είναι σημαντικό ότι μία κυβέρνηση απαντά σε αιτήματα αγροτών, εν προκειμένω, όχι με τη λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», αλλά με μια λογική στοχευμένων παρεμβάσεων, που λύνουν πολύ μεγάλο μέρος των προβλημάτων - όπως για το ρεύμα- χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό περαιτέρω» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Επανέλαβε δε πως διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με ανοιχτούς δρόμους, ενώ αναφέρθηκε και στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Το επόμενο διάστημα στόχος είναι να γίνει μία ακόμα συνάντηση για τα ζητήματα της Θεσσαλίας, καθώς εκεί τρέχει και η διαδικασία των αποζημιώσεων. Παράλληλα θα υπάρξει μία γενικότερη συζήτηση για τα μέτρα του 2025 (για παράδειγμα ένα δικαιότερο τρόπο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο), ενώ σε εξέλιξη  είναι και η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Μετράνε τα γαλάζια «ναι»

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και αναμένεται η ψηφοφορία να γίνει αύριο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει άνετα, καθώς υπέρ έχουν ταχθεί από την αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως τελικά θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και πόσοι βουλευτές δεν θα υπερψηφίσουν.

Στην Βουλή αναμένεται να μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται σε όσους δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο είναι πως η αποχή αποτελεί καλύτερη διέξοδο από την καταψήφιση. Ενδιαφέρον έχει το πόσοι από τους βουλευτές που διαφωνούν θα επιλέξουν να εκφράσουν και από το βήμα της Βουλής την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται πως από την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως θα επιλέξει την αποχή, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας. Παράλληλα μένει να φανεί και τι θα πράξουν περίπου τρεις υφυπουργοί που δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους. Να σημειωθεί πως αύριο θα μιλήσει στη Βουλή και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έχει πει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

ειδήσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςαγρότεςομόφυλα ζευγάριαΜέγαρο Μαξίμουκυβέρνησηειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία