Πολιτική|16.02.2024 06:58

Πώς αποτιμούν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τον … απολογισμό της διήμερης συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο κάνουν στο κυβερνών κόμμα και από το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας εξάγονται πολλαπλά συμπεράσματα. Ικανοποίηση υπάρχει στο Μαξίμου για το γεγονός πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συγκέντρωσε μία ευρεία πλειοψηφία - έφτασαν τις 176 οι θετικές ψήφοι- καθώς υπερψηφίστηκε και από βουλευτές τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή όμως δεν περνά απαρατήρητο πως 51 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις «γαλάζιους»- δεν είπε «ναι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και αυτό παρά το πολιτικό… μασάζ, που είχε προηγηθεί σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι διαρροές.

Σε σκληρή γραμμή κινήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που όχι μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά επέλεξε να κάνει στην Ολομέλεια μία ομιλία με έντονο ιδεολογικό «χρώμα». Στην παρέμβαση του έγινε εμφανές πως κοιτάει σε ένα δεξιό παραδοσιακό ακροατήριο, ενώ δεν έλειψαν και τα …καρφιά. «Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει να διαφωνήσει με την κυβέρνηση, καθώς πριν από περίπου δύο μήνες καταψήφισε τροπολογία για τους μετανάστες. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε στο να καταψηφίσει αλλά από το βήμα της Βουλής εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Μάλιστα υιοθέτησε μία ρητορική που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων είπε πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να θέλει να μιλήσει σε ένα κεντρώο και μετριοπαθές ακροατήριο ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας».

Πάντως από την κυβέρνηση δεν ήθελαν χθες το βράδυ να δώσουν συνέχεια στο θέμα και πηγές σημειώναν - αναφορικά με την ομιλία του κ. Σαμαρά- «κανένα σχόλιο». Ο πρωθυπουργός μετά την ονομαστική ψηφοφορία είπε στους δημοσιογράφους «στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Σαμαρά σημείωσε «αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

Άλλωστε με την ομιλία του χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα πως θέλει να κοιτάξει μπροστά, μιλώντας για ρυθμίσεις που έρχονται για να ενώσουν και όχι να διχάσουν. «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την «ασπίδα» των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σε ανάρτηση του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Τι θα γίνει με τα μέλη της κυβέρνησης που δεν υπερψήφισαν.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης - η Μ. Κεφάλα, ο Γ. Μπούγας και ο Σ. Κελέτσης- επέλεξαν την αποχή στην χθεσινή ψηφοφορία. Όσον αφορά στον Μάκη Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου είχε πει πως θα απέχει από την ψηφοφορία, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετος με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ωστόσο για να μην δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση επέλεξε να μην καταψηφίσει και στράφηκε στην αποχή.

Όσον αφορά τους υφυπουργούς υπήρχαν πληροφορίες πως περίπου πέντε ήταν προβληματισμένοι, αλλά τελικά - όπως ήδη αναφέρθηκε - τρεις επέλεξαν την αποχή. Αντιθέτως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης – που το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν σαφές τι ακριβώς θα κάνουν - τελικά ψηφίσαν «ναι».

Υπενθυμίζεται πως το μήνυμα του Μαξίμου προς τους βουλευτές ήταν πως σε περίπτωση που δεν θέλουν να υπερψηφίσουν η αποχή είναι καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση. Ωστόσο παράλληλα το σήμα που εκπέμπεται είναι πως όλοι αξιολογούνται. Επομένως το τι θα γίνει με τους υφυπουργούς που απείχαν, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.

Τα «φώτα» στρέφονται πρωτίστως προς την Μαρία Κεφάλα και δευτερευόντως προς τον Γιάννη Μπούγα, καθώς είναι σε υπουργεία που έχουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου νόμου. Υπενθυμίζεται πως η Μ.Κεφάλα είναι υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Γ. Μπούγας είναι υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Πώς βλέπουν το αποτέλεσμα στην Πειραιώς

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας. Ικανοποίηση υπάρχει στην Πειραιώς για το γεγονός πως ξεπέρασαν τους 100 οι βουλευτές που ψήφισαν θετικά, καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο όταν είχε ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Από τη άλλη πλευρά πάντως δεν περνά απαρατήρητο πως παρά τα … φροντιστήρια που προηγήθηκαν σχεδόν ο ένας στους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τελικά επέλεξε να μην υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα 20 βουλευτές έμειναν μέχρι τέλος την σκληρή γραμμή και επέλεξαν να καταψηφίσουν, ενώ 31 βουλευτές τελικά στράφηκαν στην αποχή.

Ποιοι άλλαξαν γνώμη

Τις προηγούμενες μέρες είχε ενταθεί η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να πειστούν οι αναποφάσιστοι βουλευτές να υπερψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο. Σε αυτή την προσπάθεια κρίσιμο ρόλο είχε σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος αλλά και η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Μαρία Συρεγγέλα (που είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ)

Τελικά υπερψήφισαν το νομοσχέδιο βουλευτές που μέχρι την τελευταία στιγμή ταλαντεύονταν όπως για παράδειγμα ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Βλαχάκος και ο Θανάσης Μπούρας. Επίσης υπήρξαν και βουλευτές που μετακινήθηκαν από το «όχι» στην αποχή όπως για παράδειγμα ο Θάνος Πλεύρης.

ειδήσεις τώραΒουλήειδήσειςομόφυλα ζευγάριαψηφοφορίακυβέρνησηΝέα Δημοκρατία