Πολιτική|18.02.2024 06:25

ΣΥΡΙΖΑ: Το ιδιαίτερο 4ο Συνέδριο, η αριθμητική και το ζήτημα των συνεργασιών

Νίκος Σβέρκος

Την προσεχή Τετάρτη ξεκινά στο γήπεδο του Tae Kwon Do το 4o Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται να αναζωογονήσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του καλοκαιριού και την διάσπαση που επήλθε στις τάξεις του με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς. Είναι όμως και ένα συνέδριο πρωτότυπο, καθώς θα αφορά μονάχα τις πολιτικές του θέσεις, ενώ θα κριθεί εάν θα ξεπεραστεί το κλίμα εσωστρέφειας και αν θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και κορυφαία κομματικά στελέχη.

Χαμηλό ενδιαφέρον για προσυνεδριακό διάλογο

Επιτελείς της Κουμουνδούρου υπολογίζουν πως από τις εσωκομματικές διαδικασίες του Σαββατοκύριακου θα εκλεγούν περίπου 5.000 σύνεδροι (το μέτρο είναι 1 προς 40). Οι εκλογές για την ανάδειξή τους πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο με φυσική παρουσία στις οργανώσεις, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούσε αρχικά να πραγματοποιηθούν και με ηλεκτρικό τρόπο. Ωστόσο, τεχνικά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συχνά πυκνά ομνύει στις 160.000 μέλη που είχαν κατά καιρούς ψηφίσει για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές κομματικές διαδικασίες των προηγούμενων ετών. Το ερώτημα είναι πόσα μέλη θα προσέλθουν τελικά στις εσωκομματικές κάλπες, καθώς ο αριθμός τους θα αποτυπώσει το μέγεθος του «σκληρού πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν οργανώσεις μελών, κυρίως στην περιφέρεια και στα νότια της Αθήνας που δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές, καθώς οι υποψήφιοι για σύνεδροι ήταν ακριβώς όσες και οι θέσεις που διεκδικούσαν.

Παράλληλα ο προσυνεδριακός διάλογος είχε πολύ μικρή συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις 34 κείμενα συμβολής, γεγονός που είχε επισημάνει ο Διονύσης Τεμπονέρας σε συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος. Το χαμηλό ενδιαφέρον για τον προσυνεδριακό διάλογο οφείλεται πιθανότατα, λένε έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, στο γεγονός ότι δεν επίκειται εκλογή οργάνων, και αντιτείνουν πως έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 600 εκδηλώσεις και προσυνεδριακές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι συνεργασίες και η στροφή στην κεντροαριστερά

Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική συζήτηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζήτημα των συνεργασιών και της πολιτικής κατεύθυνσής του. Ήδη έχουν κατατεθεί δύο κείμενα – πλατφόρμες για τα ζητήματα αυτά: Το ένα του Διονύση Τεμπονέρα που μιλά για κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες στη βάση ενός «Μετώπου Δημοκρατίας», με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω στην πρόσφατη εκδήλωση της «Εφημερίδας των Συντακτών» με την συμμετοχή των Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου και την παρουσία Κασσελάκη, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Το δεύτερο κείμενο έχει συνταχθεί από τους Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιάννη Ραγκούση. Τα κορυφαία στελέχη ζητούν στροφή στην Κεντροαριστερά και ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ συνομιλητές τους δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η πρότασή τους βρίσκεται σε αρμονία με όσα πιστεύουν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις για την αναγκαία πορεία του κόμματος. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους -γιατί όχι και της πλειοψηφίας- των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας ότι στις σχετικές ψηφοφορίες η πρότασή τους θα γίνει συνεδριακή απόφαση.

Αναμένεται όμως και τρίτη παρέμβαση στο συνέδριο για το ζήτημα των συνεργασιών. Ο Χρήστος Σπίρτζης προσανατολίζεται να καταθέσει τη δική του άποψη για την «χωρίς κανέναν αποκλεισμό» συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους προοδευτικούς πολιτικούς φορείς, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά και άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την διοργάνωση εκδήλωσης για το ζήτημα των συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο ο Νίκος Κοτζιάς είχε συναντηθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει επιστολή στον πρώην υπουργό Εξωτερικών απαντώντας θετικά στην πρόσκλησή του για διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο από τότε ο διάλογος και η επικοινωνία δεν είχαν ιδιαίτερη συνέχεια.

Διονύσης ΤεμπονέραςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστεράειδήσεις τώρα