Πολιτική|02.04.2019 08:52

ΚΙΝΑΛ: Επόµενη µέρα χωρίς σύννεφα εσωστρέφειας

Φώφη Γιωτάκη

Ισχυρή και καθαρή εντολή στη Φώφη Γεννηµατά να εγγυηθεί την αυτόνοµη πορεία του ΚΙΝΑΛ προς τις κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις χαρακτηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη την οµόφωνη επικύρωση του πολιτικού «µανιφέστου» από το διήµερο Συνέδριο. Στενοί συνεργάτες της αρχηγού του Κινήµατος Αλλαγής θεωρούν ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηµατά για τη διοργάνωση ενός Συνεδρίου σε προεκλογικό χρόνο πέτυχε επί της ουσίας όλους τους στόχους, καθώς δόθηκαν εγκαίρως σαφείς απαντήσεις σε καθοριστικής σηµασίας ζητήµατα.

Δεύτερο «κέρδος» για το ΚΙΝΑΛ, σύµφωνα µε τους ίδιους, είναι ότι η επιβεβαίωση της αυτόνοµης πορείας εξασφαλίζει κλίµα ενότητας για τις δύσβατες εκλογικές µάχες και την εξίσου απαιτητική «επόµενη µέρα». Τρίτο θετικό σηµείο είναι επίσης ότι η Φώφη Γεννηµατά µε µια κίνηση πολιτικού ελιγµού, όπως την κατηγορούν οι άσπονδοι φίλοι της, κατάφερε να αποµακρύνει σε τούτη τη φάση τα σύννεφα της εσωστρέφειας πάνω από το ΚΙΝΑΛ. Πώς; Ανακοινώνοντας ότι θα συγκαλέσει Συνέδριο, εφόσον βέβαια αµφισβητηθεί η απόφαση περί αυτόνοµης πορείας, η κυρία Γεννηµατά διαµηνύει εντός και εκτός των τειχών ότι τα περί κυβερνητικών συνεργασιών ή µη θα περάσουν από την κρησάρα της βάσης του Κινήµατος Αλλαγής.

«Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η βάση της παράταξης» τόνισε εξάλλου χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ανέλαβε στην πραγµατικότητα να απαντήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, που τάχθηκε ανοιχτά κατά της διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου. «Το συγκεκριµένο πολιτικό πλαίσιο ψηφίστηκε, µπήκε στην κρίση των συνέδρων και οι πολίτες θα αποφασίσουν την ευθύνη που θα µας δώσουν» είπε µε νόηµα ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος µιλώντας στον Νews 24/7 εξέφρασε την αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσµα του κόµµατος όχι µόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές. Το ενδιαφέρον στοιχείο που αντανακλά τις εκτιµήσεις της Χαριλάου Τρικούπη για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα σχετικά µε τον χρόνο των εκλογών είναι ότι ο κ. Χρηστίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο εξάντλησης της τετραετίας.

Με κορµό του ΠΑΣΟΚ

Για το δε διάστηµα που αποµένει, κορυφαία στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής πιστεύουν ότι δηµιουργούνται πλέον σηµαντικά περιθώρια για τη σταδιακή συσπείρωση προοδευτικών ψηφοφόρων γύρω από το ΚΙΝΑΛ, µε κορµό το ΠΑΣΟΚ. ∆εν είναι τυχαίο ότι η µία από τις δύο ηµέρες του Συνεδρίου ήταν αφιερωµένη στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, µε αφορµή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. «Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή και ο µεγάλος πρωταγωνιστής του εγχειρήµατος» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, πιστώνοντας στην κυρία Γεννηµατά επίσης την «εµµονή» της για ανανέωση της παράταξης. Με µια δεύτερη ανάγνωση, άλλωστε, της λίστας µε τους εκλεγµένους στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, µπορεί κανείς να διακρίνει ότι ρεκόρ ψήφων έσπασαν δύο στενοί συνεργάτες από τη νεότερη γενιά – αν και στην πρώτη δεκάδα εξελέγησαν και έµπειρα κοµµατικά στελέχη από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Πρώτος και µε διαφορά (έλαβε 1.753 ψήφους) εξελέγη ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος θα διεκδικήσει την παραµονή του στη θέση του γραµµατέα. Και οι πληροφορίες µέχρι στιγµής προβλέπουν ότι στη διαδικασία εκλογής από τη νέα ΚΕ δεν θα υπάρξει αντίπαλός του λόγω του ότι έχει ήδη ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας. Και διότι -όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες- η πλευρά Ανδρουλάκη, που εξασφάλισε περίπου 95 µέλη από τα 251 της Κεντρικής Επιτροπής, θέλει να διαφυλάξει το κλίµα ενότητας και συσπείρωσης προς τις κάλπες. ∆εύτερος µε 1.153 ψήφους εκλέχθηκε ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ τρίτος κατά σειρά ο εξ απορρήτων της κυρίας Γεννηµατά, Μανώλης Οθωνας. Ακολουθούν δύο άλλοι βασικοί συνεργάτες της µε «γεννηµατικές ρίζες», που είχαν και έχουν κορυφαίο ρόλο σε διάφορες περιόδους του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Πολυζωγόπουλος και Πρωτόπαπας.

Στο... ενδιάµεσο ο πρώην γραµµατέας της Νεολαίας, Κώστας Πανταζής, ενώ έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας την 7η θέση ένας «διαχρονικά» παπανδρεϊκός, ο υποψήφιος σήµερα βουλευτής στον ∆υτικό Τοµέα της Β’ Αθηνών και πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιµάκης.

Συµβολισµοί

Στην όγδοη σειρά βρίσκεται ένας επίσης πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, εκ των βασικών πολιτικών φίλων του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, σύµφωνα µε συνεργάτη του, εξέλεξε στην ίδια «τάση» περισσότερους από 100 στην Κεντρική Επιτροπή. Ιδιαίτερης σηµασίας είναι αναµφίβολα το ότι εκλέχθηκε στην 11η θέση, δηλαδή στην... πρώτη εκτός διαδροµής ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Το κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και άλλα 14 στελέχη της ∆ΗΜΑΡ κατάφεραν να εκλεγούν στο ανώτατο όργανο, έχοντας διασφαλίσει τη στήριξη όλων των προερχόµενων από το ΠΑΣΟΚ δυνάµεων – που σηµαίνει ότι ανάµεσα στα 14-15 στελέχη κάποιοι έχουν ισχυρότερες «γέφυρες» µε τους προεδρικούς, άλλοι µε την οµάδα Ανδρουλάκη ή τους παπανδρεϊκούς. Πρώτη στη «µάχη» των γυναικών αναδείχθηκε η υποψήφια βουλευτής στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών και στέλεχος στο επιτελείο της Φώφης Γεννηµατά, Τόνια Αντωνίου. Η κυρία Αντωνίου εκλέχθηκε στην 15η θέση, ενώ η επόµενη κυρία, η Εφη Χαλάτση, εξελέγη στην 27η.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ