Πολιτική|20.02.2024 11:17

Καιρίδης στο OPEN: «Η Τουρκία θα δυσκολευτεί να πάρει τα F-16»

Newsroom

Για την αντίδραση της Τουρκίας στο Αιγαίο με τη νέα NAVTEX και την απειλή να αδυνατίσει το πνεύμα της διακήρυξης των Αθηνών μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο OPEN, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται να τρέφουμε αυταπάτες με την Τουρκία». Ο ίδιος έκανε σχόλιο για το θέμα των αγροτών αλλά και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. 

«Η Τουρκία θα δυσκολευτεί να πάρει τα F16»

«Η Τουρκία δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τις διεκδικήσεις τις πάγιες και τις κλιμακούμενες της προηγούμενης περιόδου, υπάρχει όμως μια ύφεση στην ένταση, δεν έχουμε τις παραβιάσεις που είχαμε στον αέρα και στη θάλασσα. Θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτό το κλίμα αλλά ενισχύουμε και την αμυντική μας ισχύ», τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν περίμενε να υπάρχει εμπλοκή με τα F16 που είναι ένα όπλο του '80, χωρίς αυτά δεν έχει αεροπορία, δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ η Τουρκία. Η Τουρκία θα δυσκολευτεί πάρα πολύ και κάνω πρόβλεψη ότι δεν θα τα πάρει τα νέα F-16, θα πάρει την αναβάθμιση των υφιστάμενων και τα ανταλλακτικά. Το κλίμα είναι ακόμα πιο βαρύ από ότι ήταν στο παρελθόν εξαιτίας και των εξελίξεων στη Γάζα που έχει προκαλέσει αντίδραση στο ισραηλινό λόμπυ».

«Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, χωρίς να είμαστε αφελείς», κατέληξε.

«Εξαντλήσαμε τα περιθώρια για τους αγρότες»

Ερωτώμενος για τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε: «Έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις που δείχνουν τη φροντίδα της κυβέρνησης για αυτή την πολύ κρίσιμη κατηγορία συμπολιτών μας που είναι οι αγρότες, που προσφέρουν τόσα πολλά». Όπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός εννοούσε με τη φράση του "ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού" ότι «εξαντλήσαμε τα περιθώρια» και πρόσθεσε «Ελπίζω πως δεν θα γίνει κλιμάκωση».

Στην συνέχεια ανέφερε «Πρέπει να γίνουν παρά πολλά στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε να κάνουμε με μικρές αποτυχίες και με μια μεγάλη αποτυχία τα τελευταία 40χρόνια. Δόθηκαν πολλά χρήματα με τις επιδοτήσεις μετά το 81. Το περισσότερο από οποιονδήποτε τομέα της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν νησίδες αριστείας. Η Κρήτη έχει δυναμική αγροτική οικονομία με πολύ μεγάλες αποδόσεις».

2.000 αιτήσεις για εργάτες γης

Όσο αφορά για τους αγρότες γης ο υπουργός είπε: «η τροπολογία που φέραμε ήταν για να δώσουμε δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης σε αυτούς που ήδη βρίσκονται εδώ και χρόνια και έχουν προσφορά εργασίας. Άνοιξη η πλατφόρμα, και έχουμε ήδη 2.000 αιτήσεις και περιμένουμε παραπάνω. Υπολογίζουμε 30.000 δικαιούχους, και η τροπολογία παινεύτηκε από τους αγρότες. Οι συμφωνίες είναι έξι στον αριθμό».

Εργαλειοποιήθηκε η τραγωδία της Πύλου

Για την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ναυάγιο της Πύλου ο υπουργός απάντησε ότι «η μεγάλη τραγωδία της Πύλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εργαλειοποιήθηκε από συγκεκριμένες πολιτικές πτέρυγες και άλλα συμφέροντα για να τραυματιστεί η ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική και να διαλυθεί η FRONTEX. Είναι σε πλήρη διάσταση με τον Ευρωπαίο ψηφοφόρο», ανέφερε και υπογράμμισε «ότι θεωρεί ότι είναι ντροπή να προσπαθούν να σπιλώσουν το Λιμενικό για μια αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης ενώ έχουν σώσει χιλιάδες ζωές».

Δημήτρης ΚαιρίδηςΤουρκίαειδήσεις τώραF16αγρότεςυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου