Πολιτική|21.02.2024 07:25

Μητσοτάκης: Τι θα συζητήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό - Τα περιθώρια στενότερης συνεργασίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικής, γεωπολιτικής και εμπορικής πύλης προς την Ευρώπη της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη θα συζητηθεί στις επαφές που θα έχει στην Ινδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ να σημειωθεί  πως στην Ινδία βρίσκεται ήδη πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία,  Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα  γίνει επισήμως δεκτός από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, που υπενθυμίζεται πως είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα είναι βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024 και αύριο αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Η εκτίμηση είναι πως υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα (ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) αλλά και για ενίσχυση  της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία (ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας). Έμφαση δίνεται στον τουρισμό καθώς η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, και αυτό εκτιμάται πως είναι ένα πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες. 

Μπαράζ επαφών

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Χθες σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ τόνισε-σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει διαφοροποίηση στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, και να διερευνηθούν εναλλακτικοί δρόμοι. Σε αυτό το πλαίσιο ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής. 

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργούν ως κόμβος του Διαδρόμου IMEC»  υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννης, μιλώντας στο 2ο Κονκλάβιο Ευρώπης – Ινδίας για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιωσιμότητα.

Να σημειωθεί πως στην αποστολή στην Ινδία συμμετέχουν περισσότερες από 70 ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων. Συνολικά προβλέπονται τρεις σταθμοί : η αρχή έγινε από το Νέο Δελχί και ακολουθούν Βομβάη και Μπάνγκαλορ. 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα της οικονομικής διπλωματίας με στόχο το άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά καθώς και τη γενικότερη ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας.  Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑσίαΙνδία