Πολιτική|21.02.2024 08:49

Σπριντ της κυβέρνησης για να κλείσει μέτωπα: Μαρσάρουν οι κομματικές μηχανές για τις ευρωεκλογές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να αφήσει πίσω τα δύσκολα θέματα θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει να έχει καθαρό δρόμο μέχρι τις ευρωεκλογές προκειμένου να πετύχει συσπείρωση των ψηφοφόρων και να αποφύγει… εκπλήξεις την ώρα της κάλπης. Τις τελευταίες εβδομάδες το κυβερνών κόμμα βρέθηκε αντιμέτωπο με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα και τώρα επιχειρείται μια φυγή προς τα εμπρός προκειμένου να αποφευχθεί μια χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές.

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

Το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως οι μετρήσεις δείχνουν μια ενίσχυση  κομμάτων, που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος, με έμφαση να δίνεται και σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο.

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ψηφίστηκε έστω και με «διαρροές» από το γαλάζιο στρατόπεδο και η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως σε βάθος χρόνου το συγκεκριμένο θέμα δεν θα επηρεάσει την ψήφο ενός πιο συντηρητικού κοινού. Τώρα η προσοχή είναι στραμμένη στο αγροτικό μέτωπο και μένει να φανεί τι θα ακολουθήσει τη χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα, καθώς την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα.

Δεν θέλουν ρήξη με τους αγρότες

Δεδομένο είναι πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν την ρήξη με τους αγρότες και επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, προτάσσοντας το επιχείρημα πως η επόμενη μάχη θα δοθεί για την  αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής. Παράλληλα την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει και ένα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ το 2025 θα εφαρμοστεί μια μόνιμη λύση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Τώρα το επόμενο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια. Ο Κυριάκος Μητσότακης σε πρόσφατη συνέντευξη του υπογράμμισε  πως θα υπάρξουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και «δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο».

Από εκεί και πέρα στόχος είναι να υπάρξει ένας καθαρός δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές με το Μαξίμου να ποντάρει σε μια θετική ατζέντα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 22 Μαρτίου, ενώ παρά το ό,τι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την σχετική συζήτηση δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά και μία έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτους.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επενδύει σε  μια μεταρρυθμιστική ατζέντα,  σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα πρέπει να τρέξει. Πρέπει να τρέξει προς το μέλλον, σε πάρα πολλά επίπεδα». Παράλληλα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα θέτει όλο και εντονότερα το διακύβευμα της αναμέτρησης και στην ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνέχισης αυτού που έχει ονομάσει «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Στην Πειραιώς  θέλουν να πιάσουν τουλάχιστον το ποσοστό που είχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 δηλαδή το 33,12%., ενώ από πολιτική σκοπιά σημασία θα έχει και η διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Κλειδώνει το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και νέα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις 9 Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως δεν θα είναι ένα ψηφοδέλτιο με «celebrities» και αναφέρθηκε σε πρόσωπα που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα στην Ευρώπη. Μίλησε ακόμα για την  σημασία της κάλπης του Ιουνίου υπογραμμίζοντας πως «την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού».

Απέχουμε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του - μετά τη συνάντηση με την  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα-  κάνοντας λόγο  για μία κομβική στιγμή. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης την επόμενη πενταετία».

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςκυβέρνηση