Πολιτική|22.02.2024 17:30

Σακελλαρίδης: Γιατί επιστρέφω στην πολιτική με τη Νέα Αριστερά

Newsroom

Προσωπικό χρέος θεώρησε την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική με το κόμμα της Νέας Αριστεράς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης όπως ανέφερε στην πρώτη του συνέντευξή, μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Γιατί επιστρέφω στην πολιτική με τη Νέα Αριστερά»

Σχολιάζοντας αρχικά τη μακροχρόνια απουσία του από το πολιτικό προσκήνιο εξήγησε: «Λείπω αρκετό καιρό από την πολιτική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούσα την πολιτική και ότι δεν ένιωθα ότι είμαι ενεργός. Ήμουν ενεργός στην πολιτική με διαφορετικούς τρόπους, με μια άλλη σχέση με την πολιτική. Όπως και πολύς κόσμος με τον οποίο συνομιλώ, ένιωσα και εγώ από τη δική μου πλευρά ότι σε αυτό το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί ο ευρύτερος πολιτικός μου χώρος, αυτός της αριστεράς, αλλά και σε μια συγκυρία που βλέπουμε ότι υπάρχει μια παντοκρατορία της κυβέρνησης που γεννά μία ανησυχία και μια αμηχανία, θα έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη μου, απέναντι στον συλλογικό αυτό σκοπό. Το ένιωσα σαν ένα προσωπικό χρέος».

Γιατί επέλεξε τη Νέα Αριστερά

Αναφορικά με την επιλογή να ενταχθεί στους κόλπους της Νέας Αριστεράς, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικό του σπίτι» ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι ιδεολογικά τον εκφράζει περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο σημείωσε πως αποτελεί την πολιτική μήτρα, απ' όπου ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική.

«Η Νέα Αριστερά και οι άνθρωποι που την αποτελούν, ένιωσα ότι είναι ένας πολύ γόνιμος χώρος για εμένα για να μπορέσω να ενώσω τη φωνή μου, τη σκέψη μου και τη δράση μου, με ανθρώπους που και μπορώ να συνομιλήσω και να δημιουργήσω μαζί τους έναν νέο πολιτικό φορέα. Ήταν κάτι που ήταν για μένα πολύ ελπιδοφόρο», είπε.

Τι θα κάνει στις ευρωεκλογές

Σχετικά με τις δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση, και τον χαρακτηρισμό ότι επιστρέφει στο «πολιτικό του σπίτι» εννοώντας όμως τη Νέα Αριστερά και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου ξεκίνησε είπε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Το πολιτικό σπίτι δεν είναι απλά και μόνο ένα όνομα ενός κόμματος, ένα κτίριο, ένα logo. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι οι ιδέες, το ήθος, το ύφος, η σοβαρότητα, η αξιοπιστία, η ιδεολογία, είναι όλα αυτά που λέμε ότι συγκροτούν ένα πολιτικό σπίτι και νιώθω ότι στη Νέα Αριστερά όλα τα κριτήρια πληρούνται για μένα».

Τέλος, στο ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση έκανα ένα μεγάλο βήμα σε προσωπικό επίπεδο, χθες, να επιστρέψω στην πολιτική. Είναι κάτι που θα αποφασιστεί συλλογικά, δεν είναι κάτι που μπορώ να απαντήσω».

«Eνώνω την φωνή μου με άλλους ανθρώπους στην κοινωνία»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μίλησε στην ΕΡΤNEWS για την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή μετά από 8 χρόνια ενώ σχολίασε και όλα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας τη θλίψη του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «μαύρη τρύπα» που ρουφάει την αξιοπρέπεια του κόσμου της Αριστεράς.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι απολύτως συνειδητή η δήλωσή του για επιστροφή στο πολιτικό του σπίτι όπως και η ένταξή του στη Νέα Αριστερά. «Μία κίνηση που την κάνω με περηφάνεια, μια κίνηση που την κάνω γιατί την πιστεύω βαθιά» υπογράμμισε. «Έχω γυρίσει γιατί πραγματικά θέλω να συμβάλλω. Επιστρέφω στην πολιτική γιατί νιώθω την ανάγκη να ενώσω την φωνή μου με άλλους ανθρώπους στην κοινωνία που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά πραγματικά  προβλήματα στην καθημερινότητα τους και ταυτόχρονα  βλέπουν με αμηχανία μια κυβερνητική κυριαρχία και μια απαξίωση στην Αριστερά» πρόσθεσε.

«Με θλίβουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ»

Για τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως θέλει να είναι προσεκτικός επειδή είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία και «δεν θέλω να το παίζω γενικός πολιτικός σχολιαστής. Όμως δεν μπορώ να μην σας πω ότι οι εξελίξεις οι οποίες συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς με θλίβουν». Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε επίσης πως: «με όλα αυτά που παρακολουθούμε, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, που λίγο πολύ τα παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουν ξεφύγει ακόμα και από τα αναμενόμενα». Και κατέληξε λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι μια “μαύρη τρύπα”, που ρουφάει πολιτικές δυνάμεις, που ρουφάει ανθρώπους, που ρουφάει θέσεις, που ρουφάει αν θέλετε και την αξιοπρέπεια του κόσμου της Αριστεράς και την ενέργειά του να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο, στη δημόσια πολιτική».

«Η παρέμβαση Τσίπρα επιβεβαιώνει αυτά που σας λέω»

Για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι «νομίζω ότι επιβεβαιώνει πλήρως όλα αυτά τα οποία σας λέω».

Όπως είπε πέντε μήνες μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος, στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει εκλογές εκ νέου. Πρόσθεσε ότι «και όλη του η τεκμηρίωση στη δήλωσή του στην πραγματικότητα λέει ότι υπάρχει ένα πολύ πολύ σοβαρό δομικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διέγνωσαν έγκαιρα οι άνθρωποι που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και φτιάξανε τη Νέα Αριστερά. Δεν ήμουν από αυτούς. Επομένως δεν έφυγα και έχω αυτή την πολυτέλεια να το λέω εγώ από τη δική μου την πλευρά. Και στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει το ορθόν της απόφασής τους. Γιατί εγώ διαφωνώ με αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έπρεπε να φύγουν». « Όταν ένας άνθρωπος σαν τον Αλέξη Τσίπρα, πέντε μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, λέει ότι πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα νομίζω ότι βλέπει το ίδιο πρόβλημα που βλέπαμε όλοι μας» τόνισε.

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές απάντησε: «νομίζω αυτό εύκολα μπορώ να σας το απαντήσω λέγοντας σας ότι είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί σε συλλογικό επίπεδο και θα ανακοινωθεί το οτιδήποτε με ένα συντεταγμένο τρόπο».

Τι ανέφερε για τον Πέτρο Κόκκαλη

Για τον Πέτρο Κόκκαλη, την κίνηση Κόσμος και το ενδεχόμενο συνεργασίας ενόψει των ευρωεκλογών είπε «κοιτάξτε, εγώ είμαι λιγότερο από μια μέρα στη Νέα Αριστερά. Προσωπικά τον Πέτρο Κόκκαλη και τον σέβομαι και τον εκτιμώ.

Έχει κάνει μια εξαιρετική πορεία ως ευρωβουλευτής και έχει τιμήσει και το πρώην κόμμα μας, αλλά και γενικά ήταν ένας εξαιρετικός ευρωβουλευτής. Προσωπική μου άποψη εγώ θα το ήθελα πολύ, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα εκφραστεί μέσα από τη Νέα Αριστερά».

«Αυτό που θέλω να σας πω εγώ από τη δική μου την πλευρά είναι ότι η Νέα Αριστερά, αυτό που έχει σημασία και υποχρέωση να κάνει – γιατί έχει χρέος, δεν της χρωστάει κανένας της Νέας Αριστεράς, το κόμμα αυτό χρωστάει στην ελληνική κοινωνία – είναι να μπορέσει να σηκώσει το γάντι, το γάντι το οποίο πέφτει στην πραγματικότητα και από την απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και από το γεγονός ότι έχει γεννηθεί μεγάλη αμηχανία στην ελληνική κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπολίτευση, ότι δεν υπάρχει εν δυνάμει αντίπαλος στον κύριο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση σήμερα είναι κάτι το οποίο είναι πρόβλημα, θα μπορούσα να πω άγος για το πολιτικό σύστημα και είναι ευθύνη και χρέος της νέας Αριστεράς να δώσει λύση» ανέφερε ακόμα.

Αλέξης ΧαρίτσηςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστεράΓαβριήλ Σακελλαρίδης