Πολιτική|23.02.2024 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο του διχασμού φέρνει νέα δεδομένα στην Κουμουνδούρου

Νίκος Σβέρκος

Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Φάληρο φιλοξενούν το πιο ιδιόμορφο συνέδριο πολιτικού κόμματος στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ένα πρωτοφανές συνέδριο γεμάτο ένταση, χαώδη απόσταση ανάμεσα στον πρόεδρο και τα περισσότερα στελέχη του, ακροατήριο με φανατισμό και έκδηλο προβληματισμό. Και φυσικά, την παρέμβαση του πρώην ηγέτη του, που έβαλε βόμβα στα θεμέλια του.

Επιθέσεις και αιχμές

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια ομιλία που ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα, επιτέθηκε -σε διαφορετικούς τόνους και χωρίς να τους κατονομάσει- σε όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Επανάφερε την φρασεολογία περί «επίδοξων υπονομευτών» για στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Διονύσης Τεμπονέρας, παρομοιάζοντας μάλιστα την τακτική τους με εκείνη όσων αποχώρησαν και σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά.

Ωστόσο οι επιθέσεις με τη μορφή αιχμών αφορούσαν και τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο αρχικά έκανε θετικές αναφορές. Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης είπε με νόημα ότι «οι μεσσίες τελείωσαν» και πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «όσο ψηλά κι αν βρίσκεται» να ναρκοθετήσουν την μεγάλη αλλαγή. Και φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη η φράση πως «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον “ξένο”, τον “μικρό” του χεριού τους».

Τα σημεία που αναμένεται σύγκρουση

Το Συνέδριο στο διαδικαστικό του κομμάτι κινείται σε θολά νερά, ενόσω κορυφαία στελέχη επιμένουν πως οι εργασίες του θα συνεχιστούν κανονικά. Θα ψηφιστούν, λένε, οι θέσεις του συνεδρίου και θα εκλεγούν η Επιτροπή Δεοντολογίας και η Εξελεγκτική Επιτροπή. Ωστόσο ουδείς μπορεί να βεβαιότητα να πει ποιο σώμα και πώς θα αποφασίσει για τις εκλογικές διαδικασίες του νέου προέδρου.

Αναμένεται να υπάρξει αντιπαράθεση για αυτά τα θέματα, με επίκεντρο την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Στέφανος Κασσελάκης. Και μάλιστα επιθυμεί αυτή να εφαρμοστεί ταυτόχρονα για τέσσερις εκλογικές διαδικασίες: Τον πρόεδρο, την Κεντρική Επιτροπή, τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τα Συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών.

Οι οπαδοί και τα χειροκροτήματα

Το κλίμα στο συνέδριο πάντως είναι μονομερώς πολωμένο. Στις εξέδρες και την «πλατεία» του γηπέδου υπήρχαν συνυπήρχαν εμφανώς δυο διαφορετικοί κόσμοι. Αφενός οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, που με φωνές και εκδηλώσεις λατρείας επικοινωνούσαν με τον πρόεδρο του κόμματος και εκείνος ανταποκρινόταν συχνά πυκνά ανταποδίδοντας τις φιλοφρονήσεις. Αφετέρου, το άλλο μισό ακροατήριο στεκόταν σιωπηλό -μερικές φορές και αποσβολωμένο- χωρίς να χειροκροτά ή να αντιδρά καν στις φράσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Όσον αφορά πάντως την πρώτη γραμμή, εκεί όπου κάθονταν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, τον Στέφανο Κασσελάκη καταχειροκροτούσαν διαρκώς η Θεοδώρα Τζάκρη και η Δώρα Αυγέρη.

Ο παράγων Τσίπρας και οι αντίπαλοι υποψήφιοι πρόεδροι

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του έβαλε βόμβα στα θεμέλια του συνεδρίου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί επιστροφή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι, ποιος ή ποια θα τεθεί αντίπαλος στον Στέφανο Κασσελάκη; Ο ίδιος προκλητικά έκλεισε την ομιλία του λέγοντας βρείτε αντίπαλο και πάμε». Ποιος θα βρεθεί;

Οι διάφορες ομάδες που ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες, ενώ έμπειρα στελέχη επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να κατατεθεί μία υποψηφιότητα απέναντι στον νυν πρόεδρο.

Λαμβάνοντας αποστάσεις από το εσωκομματικό πεδίο, είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρά και εξόχως πιεστικά. Οι κάλπες των ευρωεκλογών θα στηθούν σε λίγους μήνες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη θα είναι ένα κόμμα ντε φάκτο. Και εκλογικές προοπτικές κομμάτων σε κρίση είναι πάντα δυσοίωνες.

ΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΌλγα ΓεροβασίληΔιονύσης Τεμπονέραςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης