Πολιτική|24.02.2024 17:24

Έντονο το παρασκήνιο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», διαμηνύει ο Κασσελάκης, ενώ κάποιοι ζητούν αναβολή εκλογών

Newsroom

Πολεμικό είναι το κλίμα στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ώρα που πραγματοποιείται το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αναμονή της ομιλίας της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει εάν διεκδικεί την προεδρία ανοίγοντας το δρόμο για νέες εσωκομματικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης διαμηνύει ότι «δεν θα γίνει Ιφιγένεια».

Εντωμεταξύ, τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη είναι μια πρωτοβουλία προκειμένου να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές για νέο πρόεδρο, με το επιχείρημα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναδειχθεί πολύ πρόσφατα στη θέση αυτή και το κόμμα δεν γίνεται να μπει και πάλι σε τέτοιες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr μάλιστα, κυκλοφορούν τρία κείμενα υπογραφών να μην γίνουν εκλογές για νέο πρόεδρο.

«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

Την ίδια ώρα, με μια ξεκάθαρη δήλωση και το μήνυμα «χρειάζομαι τη σφραγίδα σας» ο Στέφανος Κασσελάκης απαντούσε στους συνέδρους που του έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ειδικότερα, μπαίνοντας στην αρένα του Συνεδρίου πέρασε μπροστά από το τραπέζι όπου βρίσκονταν τα κείμενα για την αναβολή των εκλογών. Τότε, οι παριστάμενοι του είπαν: "Πρόεδρε, θα υπογράψεις;" και ο κ. Κασσελάκης ανταπάντησε, κατά πληροφορίες: "Λυπάμαι δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια".

Γεροβασίλη vs Κασσελάκη;

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση από την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο Γιώργος Καραμέρος φαίνεται τελικά πως δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς με αινιγματική ανάρτησή του ανέφερε πως «θα συνεχίσω να εργάζομαι καθημερινά ως βουλευτής για την ενότητα και την σύνθεση μιας μεγάλης κυβερνώσας προοδευτικής παράταξης».

Σημειώνεται πως οι υποψηφιότητες πρέπει να ανακοινωθούν μέχρι, αύριο, Κυριακή όταν και τελειώνει το Συνέδριο και παραμένει ερώτημα εάν θα βρεθούν και άλλοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία, μετά το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποιοι τάσσονται κατά της εκλογής νέου προέδρου 

Κατά της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσονται εφτά βουλευτές του κόμματος.

Εκτός από τον πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος μιλώντας στο «Κόκκινο» τόνισε: Συζητάμε ξανά για μια πιθανή εκλογή προέδρου και λέω πιθανή γιατί και δεν είμαι σίγουρος και δε θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία, γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Κόκκινο», και άλλοι βουλευτές εναντιώνονται στην εκλογή νέου προέδρου.

Αυτοί είναι οι: Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Όθων Ηλιόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Πέτρος Παππάς και Ρένα Δούρου.

Η στάση των προσώπων «κλειδιά»

Νίκος Παππάς παίζει κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει αναποφάσιστος, παγιδευμένος σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τον Στέφανο Κασελάκη - εμφανές από την απουσία του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις παρατεταμένες απειλές για κυρώσεις εναντίον του - δεν έχει ακόμη δηλώσει δημοσίως τη στάση του για την επικείμενη αναμέτρηση. Ο Κρητικός βουλευτής αποφεύγει να πάρει ακόμα καθαρή θέση ενώ υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε στηρίξει από την πρώτη Κυριακή τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Πάνος Ρήγας, πρόεδρος του συνεδρίου, ξεκαθάρισε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι δεν συμμετέχει σε καμία κίνηση που αφορά τις εκλογικές διαδικασίες. Η στάση του είναι ουδέτερη, είπε, και επανέλαβε ότι πρέπει την επόμενη μέρα όλοι και όλες να παραμείνουν ενωμένοι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ραγκούσης: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «η ιδέα της στροφής προς μια Νέα και Μεγάλη Κεντροαριστερά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει ξανά σε έναν πλειοψηφικό και κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του κ. Ραγκούση συνοδεύτηκε από αποδοκιμασίες που ήρθαν από μέρος των συνέδρων, όταν εκείνος αναφέρθηκε στην «αλλοδαπή εταιρεία», λέγοντας «όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι έκαναν καλό οι ανακοινώσεις ότι το κόμμα δανείστηκε από αλλαδαπή εταιρεία στο εξωτερικό, πιστέψε το».

Κασσελάκης: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί

Λίγο πριν την ομιλία της κυρίας Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε τα πυρά του μέσω νέας του ανάρτησης στο Instagram. Όπως γράφει ο ίδιος «αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος» ενώ τονίζει «η κοινωνία με έφερε εμένα».

Η ανάρτηση:

«Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς.

Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα. Η κοινωνία με έφερε εμένα.»

 

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΌλγα Γεροβασίληειδήσεις τώρασυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης