Πολιτική|27.02.2024 11:29

Τσακαλώτος - Φίλης για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα: «Λυπηρά όσα γίνονται»

Newsroom

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να ρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παράλληλα ο Νίκος Φίλης εκτιμά πως «ο πολιτικός κύκλος του Αλέξη Τσίπρα έχει τελειώσει». Οι δύο πρώην υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της Νέας Αριστεράς σχολίασαν το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις τα όσα διαδραματίζονται στο κόμμα.

Αρχικά, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «λυπηρά φαινόμενα» στο κόμμα, τονίζοντας πως δικαιώθηκαν οι 11 που επέλεξαν να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν την Νέα Αριστερά.

«Οπαδικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Δεν μπορείς να είσαι σε ένα κόμμα που η Όλγα Γεροβασίλη λέει "μένουμε αλλά μην διχάζεις". Φαίνεται ένα κόμμα το οποίο είναι οπαδικό», σχολίασε αιχμηρά.

«Καταλαβαίνω ότι τα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε, δεν ήταν σωστή η παρέμβασή του λόγω timing. O κ. Κασσελάκης κέρδισε στα σημεία. Φαίνεται ότι έχει μεγάλο αριθμό οπαδών, έχει μία βάση ανθρώπων και λέει ότι ''θα τα αλλάξει όλα''. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη ενισχύθηκαν πολιτικά», συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Δεν βοήθησε στη συζήτηση η παρέμβαση Τσίπρα»

Ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε και την αφορά του Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο: «Του απάντησα, ήταν αντιφατικό από τη μια στιγμή να λέει ότι ''όλα πάνε κακά, ότι το κόμμα είναι ένα μπάχαλο και μετά να λέει ότι εμείς φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί ήταν ένα κόμμα που δεν ήταν συγκροτημένο». 

«Η παρέμβασή του Αλέξη δεν βοήθησε να γίνει μία πιο ουσιαστική συζήτηση, προσωπικά κατάλαβα ότι ήθελε να ρίξει τον κ. Κασσελάκη, όχι όμως για να επιστρέψει ο ίδιος. Δεν μπορείς να κάνεις ένα συνέδριο και να μην πεις γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 18% και είχε πρόβλημα αξιοπιστίας, γιατί ενισχύθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, έπρεπε να συζητηθεί αυτό», τόνισε.

«Ο πολιτικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει»

Αντίστοιχα, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN, ο κ. Φίλης, ανέφερε πως «για μένα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας σύντροφος με τον οποίο περάσαμε δύσκολες ώρες μαζί και που νομίζω ότι ο πολιτικός του κύκλος στην παρούσα φάση έχει τελειώσει».

Όπως είπε: «Με θλίψη παρακολούθησα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εξέλιξη εκφυλισμού ενός χώρου ο οποίος προσέφερε πολλά στην κοινωνία και στον λαό μας. Είναι μια εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει με τον πιο ακραίο τρόπο τους φόβους που είχαμε όταν φεύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φεύγει το “Α” της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Κασσελάκη»

«Ο Κασσελάκης λέει ότι έχει στο μυαλό του το κόμμα του Μπάιντεν. Εδώ, όμως, θα μιλάμε για ένα μικρό κόμμα – μπαλαντέρ εξουσίας», τόνισε και σημείωσε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αρχηγικό κόμμα με τον Τσίπρα επικεφαλής. Ήταν, όμως, και ένα κόμμα που είχε την πνοή των κινημάτων της Αριστεράς και γενικά της δημοκρατικής ανατροπής».

Παράλληλα, είπε με νόημα πως «πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Κασσελάκη».

Ερωτώμενος αν δικαιώθηκε για το «ύφος Τραμπ» που είχε αποδώσει στον κ. Κασσελάκη  απάντησε: «Σήμερα το λένε όλοι ότι έχει ύφος Τραμπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύεται είναι αυταρχισμός και αλαζονεία. Το φαινόμενο Κασσελάκη θα πάει σε άλλα κόμματα και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Είναι η απαξίωση μέσω της μεταδημοκρατίας».

«Για έναν κόσμο ο οποίος σήμερα επικρατεί στον χώρο του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν ο κ. Τσίπρας. Άνοιξε, όμως, ο ίδιος την πόρτα σε αυτόν τον κόσμο», σχολίασε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Νίκος ΦίληςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστεράΕυκλείδης Τσακαλώτος