Πολιτική|28.02.2024 07:00

Νέα Αριστερά: Μετεξελίσσεται σε κόμμα – Τι θα αναφέρει η Ιδρυτική Διακήρυξη

Νίκος Σβέρκος

«Η πολιτική επιστρέφει - Για τη ζωή που μας αξίζει» είναι το σύνθημα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς, που ξεκινά την προσεχή Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Οι εργασίες, που θα λάβουν χώρα στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα ξεκινήσουν στις 18:30 με ομιλία του προέδρου της Αλέξη Χαρίτση, ενώ θα εγκριθεί η Ιδρυτική Διακήρυξη και θα στελεχωθεί η προσωρινή Κεντρική Επιτροπή, που θα οδηγήσει το κόμμα μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του φθινοπώρου.

Αναμένονται νέες προσχωρήσεις

Η συνδιάσκεψη «κλείνει» τον κύκλο των περίπου 120 τοπικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ η διακήρυξη θα περιλαμβάνει τους έξι γενικούς πολιτικούς προγραμματικούς στόχους της Νέας Αριστεράς. Παράλληλα, τα στελέχη του κόμματος, ευελπιστούν το επόμενο διάστημα «να ανοίξει ο δρόμος μιας ισχυρής αντιπολίτευσης, μια εξέλιξη για την οποία η Νέα Αριστερά θα είναι ο καταλύτης».

Αμέσως μετά την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη, αναμένονται νέες προσχωρήσεις στη Νέα Αριστερά με πρόσωπα και στελέχη που προέρχονται από την ευρύτερη Αριστερά. «Θέλουμε να μεταφέρουμε τη φωνή των κοινωνικών κινημάτων, του νέου ακτιβισμού», λένε στελέχη της, ενώ θα αρχίσει να σκιαγραφείται και η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου με το οποίο η Νέα Αριστερά ελπίζει να καθιερωθεί στο πολιτικό σκηνικό.

Έτσι κι αλλιώς η προσχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη θεωρούν πως έδωσε ώθηση στο κόμμα. Παράλληλα στελέχη της Νέας Αριστεράς καταγράφουν ήδη κινητικότητα μελών και στελεχών που δεν είχαν αποχωρήσει μέχρι τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις με το συνέδριό του αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για την Νέα Αριστερά. «Η απαξίωση δεν ταιριάζει στον κόσμο της Αριστεράς» λένε στελέχη του σύντομα νεοπαγούς κόμματος, ενώ πρόκειται -όπως λένε- να απευθύνουν «κάλεσμα συμμετοχής ώστε να σπάει ο φαύλος κύκλος της μιζέριας».

Οι συνεργασίες και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Ιδρυτική Διακήρυξη, στην συγγραφή της οποίας συνέβαλαν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Κωστής Καρπόζηλος, αναμένεται να περιέχει και αναφορές στην ανάγκη συμπόρευσης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων. Οι συντάκτες της θα μιλούν για την κρίση που διέρχεται ο χώρος, αλλά και την ανάγκη να ανασυντεθεί μέσα από έναν διάλογο «χωρίς προκαταλήψεις, έναν διάλογο ανοικτό και προγραμματικό». Στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν φαίνονται να προχωρούν σε αποκλεισμούς ανάλογα με την κομματική προέλευση των στελεχών που επιθυμούν την συμπόρευση, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι «είμαστε ανοικτοί να μιλήσουμε με οποιονδήποτε, όχι όμως με όποιον έχει πρωταγωνιστήσει σε τοξικές αντιπαραθέσεις».

Εκτιμούν πάντως ότι υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρέμειναν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κυρίαρχο το αίσθημα υπομονής μέχρι το συνέδριο, αλλά τώρα πια οι εξελίξεις έχουν θέσει άλλα δεδομένα στην Κουμουνδούρου. Όσον αφορά, δε, τον Αλέξη Τσίπρα, στελέχη της Νέας Αριστεράς κρατούν ήπιους τόνους, λέγοντας ότι «διαφωνούμε με την εκτίμηση του για τις εξελίξεις και τη διάσπαση. Θεωρούσε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστρέψιμη. Εμείς διαφωνήσαμε από την αρχή και φτιάξαμε τη Νέα Αριστερά».

Γαβριήλ ΣακελλαρίδηςΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΧαρίτσηςΝέα αριστεράειδήσεις τώρα