Πολιτική|01.03.2024 07:17

Τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης, τα διπλά μηνύματα των δημοσκοπήσεων και το γαλάζιο… γκάζι για τις ευρωεκλογές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η ακρίβεια αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτελούν τα δύο βασικά «στοιχήματα» που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για πιο προσιτές τιμές στα ράφια αλλά και στις κινήσεις που γίνονται σε ευαίσθητους τομείς όπως για παράδειγμα η υγεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ενώ υπενθυμίζεται πως θα υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες στην Θεσσαλία. Παράλληλα την επόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί και η μελέτη των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων  για την συνολική ανασυγκρότηση της περιφέρειας.

Από την κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν γρήγορα μια σειρά από δύσκολα θέματα προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη άνεση τους βασικούς άξονες από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός μίλησε εκ νέου για μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι μία αφηρημένη, θεωρητική  έννοια. Είναι μία απτή παρέμβαση που τελικά πρέπει να κάνει την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη και γι αυτό αγωνιζόμαστε κάθε μέρα».  Στην ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα μεγάλες αλλαγές εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες το βράδυ, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Μεταπολίτευση:  50 χρόνια μετά».

Στο συνέδριο ο  πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη , που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. «Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ιδίως των σιδηροδρόμων, που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών παλιών δημόσιων οργανισμών» είπε. Μίλησε ακόμα για κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας και σημείωσε πως «ας πάρουμε όλοι μία απόσταση από τα τεκταινόμενα για να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της έχουμε εμπιστοσύνη».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα σε 48 ώρες το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται, ενώ με μεγάλη διαφορά προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως υπάρχει ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση να είναι πλέον στην τέταρτη θέση τόσο στην μέτρηση της MRB όσο και της Opinion Poll.

Στην Πειραιώς παρακολουθούν με προσοχή και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για το πως βλέπουν οι πολίτες μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με την MRB το 80,5% των ερωτηθέντων απαντά πως ήταν δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ το 69,3% απαντά πως τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν είναι αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα. Την ίδια στιγμή σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες διαφωνούν με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων  επ/αμοιβή, με τα υψηλότερα ποσοστά διαφωνίας να καταγράφονται στις ηλικίες άνω των 35 ετών.

Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων -που έχει πυροδοτήσει σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση- το 55,1% συμφωνεί. Ωστόσο παρατηρούνται έντονες διαφοροποίησεις ανάλογα με την ηλικία καθώς όσοι  είναι από 17 έως 44 ετών είναι σε σημαντικό βαθμό αρνητικοί,  ενώ στον αντίποδα οι πλέον θετικοί είναι οι άνω των 65 ετών.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το πώς τοποθετούνται οι πολίτες στο συγκεκριμένο θέμα  ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν στο  συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα σχεδόν  οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ συμφωνούν με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ υπέρ τάσσεται το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 59,4% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια αλλά και  επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας. Σήμερα θα κηρύξει  την έναρξη των εργασιών της εθνικής συνδιάσκεψης της ΔΑΠ και αναμένεται να αναφερθεί και στις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται  να μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Την επόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε προσυνέδριο του κόμματος, καθώς στην Πειραιώς ανεβάζουν ταχύτητες ενόψει των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται εδώ πως το «γαλάζιο» συνέδριο θα γίνει από τις 5 ως τις 7 Απριλίου και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας

κυβέρνησηειδήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤέμπηδημοσκόπησηδημοσκοπήσειςειδήσεις τώρα