Πολιτική|03.03.2024 06:35

ΠΑΣΟΚ: Οι αποστάσεις από την κυβέρνηση και το ζήτημα της συνοχής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες παίρνει το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει στοχεύσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (MRB, Opinion Poll) αξιολογούνται ιδιαίτερα θετικά από τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο πρώτος στόχος -στην παρούσα φάση- φαίνεται πως έχει επιτευχθεί.

Το κρίσιμο, βέβαια, είναι ότι, εν πολλοίς, η δεύτερη θέση -σε δημοσκοπικό επίπεδο- δείχνει να οφείλεται στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι σε άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, με δεδομένο όσα συνέβησαν στην ψηφοφορία επί του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι, τη δεδομένη στιγμή, το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη πτωτική τάση. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου της MRB για λογαριασμό του OPEN με αναγωγή στο σύνολο, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,2% μονάδες, διαφορά 23,7 μονάδων σε σχέση με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 12,5%. Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 9,7% και ΚΚΕ με 9% ενώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι στις 20 μονάδες με το ΠΑΣΟΚ- (13,9%) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μένει στην τρίτη με ποσοστό 11,9%.

«Εμάς μας ικανοποιεί σε πρώτη φάση ότι το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται στην δεύτερη θέση. Φυσικά, επιζητούμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, θέλουμε ν’ αυξήσουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας. Με λίγα λόγια, θέλουμε αφενός να αυξήσουμε τη διαφορά μας από τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από εμάς και αφετέρου να μειώσουμε την απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία, αυτός είναι άλλωστε ο διακηρυγμένος στόχος μας», είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, με πηγές του ΠΑΣΟΚ να τονίζουν ότι η προσπάθεια γίνεται βήμα-βήμα.

Το πρόβλημα

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που καλείται να λύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια φαίνεται ότι ενδεχομένως θα δημιουργήσει μια αναστάτωση, όχι βέβαια όσο μεγάλη αναμενόταν μετά το «όχι» Παπανδρέου, ενώ ακόμα παραμένει ανοικτό το πρόβλημα με τα απογευματινά χειρουργεία, όπου το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί. Θυμίζουμε ότι όντως τα απογευματινά ιατρεία αποτελούσε μια από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κυβέρνηση φέρνει άγαρμπες ρυθμίσεις, προτού λύσει άλλα σημαντικότερα προβλήματα στην Υγεία, όπως την υποστελέχωση των νοσοκομείων. Σίγουρα, όμως, και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί να ταυτιστεί με την πλειοψηφία, αφήνοντας χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.

ιδιωτικά πανεπιστήμιαΠΑΣΟΚομόφυλα ζευγάριαΝίκος Ανδρουλάκηςδημοσκόπηση MRBειδήσεις τώρα