Πολιτική|04.03.2024 07:19

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε την προσχώρηση της Νέας Αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Αριστερά

Νίκος Σβέρκος

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου, επικεφαλής και εκπρόσωποι των κομμάτων που συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Αριστερά (European Left), συναντήθηκαν στην Λιουμπλιάνα για να εγκρίνουν την εκλογική διακήρυξή της ενόψει των ευρωεκλογών και για να ορίσουν τον αυστριακό έμπειρο πολιτικό Βάλτερ Μπάιερ υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις ετήσιες αυτές συναντήσεις των ηγεσιών εξετάζονται και οι αιτήσεις κομμάτων που επιθυμούν να προσχωρήσουν στις τάξεις του ευρωπαϊκού κόμματος. Η Νέα Αριστερά κατέθεσε τη σχετική αίτηση, ενώ η αρμόδια επιτροπή διεύρυνσης έδωσε θετική εισήγηση.

Τι είπε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Γιάννη Μπουρνού, ενός από τους στενούς συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, έβαλε ουσιαστικά «βέτο» ενάντια στην προσχώρηση της Νέας Αριστεράς. Ο ίδιος στην τοποθέτησή του διατύπωσε αντιρρήσεις, προβάλλοντας τεχνικά ζητήματα, όπως το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά δεν έχει πραγματοποιήσει ιδρυτική συνδιάσκεψη (ήταν προγραμματισμένη για μια εβδομάδα αργότερα).

Η τοποθέτηση του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη αρνητική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι άνω των δέκα κομμάτων τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Νέας Αριστεράς. Ωστόσο, μιας και απαιτείται ομοφωνία των εκπροσώπων για την προσχώρηση νέων κομμάτων-μελών, η αίτηση απορρίφθηκε.

Παρόλα αυτά, ο Βάλτερ Μπάιερ απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην Ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, ευχόμενος καλή επιτυχία στην πορεία του νέου κόμματος της Αριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024Νέα αριστεράειδήσεις τώρα