Πολιτική|06.03.2024 06:35

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πονοκέφαλος η εταιρεία Κασσελάκη - Οι απαγορεύσεις και τα ερωτηματικά

Νίκος Σβέρκος

Η έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών, μετά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για το δάνειο που πήραν τα κομματικά μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από εταιρία του Στέφανου Κασσελάκη, προσθέτουν έναν ακόμα πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου. Το ζήτημα ξεπερνάει πλέον τα όρια της ηθικολογικής συζήτησης για την περιουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ακουμπά το ποινικό σκέλος, καθώς εξετάζεται και το εάν έχει παραβιαστεί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016.

Η Osios LLC και ο νόμος

Με βάση τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων, τόσο από το news247.gr όσο και από τα όσα ανέφερε ο πρώην διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος και τα όσα δημοσιοποίησε η Κουμουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέχει εταιρεία στις ΗΠΑ ονόματι Osios LLC.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν πλείστα σχόλια, καθώς όπως είναι γνωστό απαγορεύεται σε πολιτικά πρόσωπα η κατοχή εταιρείας με «έδρα πραγματική η καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα», σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και μάλιστα με ρύθμιση που είχε φέρει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και που είχε προκαλέσει την αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή την 1η Ιουνίου του 2016.

Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επιδιώξει να καταλάβει το αξίωμα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς θεωρείται Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στο Εθνικό η το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αναγνώριση του αξιώματός του είχε γίνει λίγο καιρό αφότου εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν υπάρξει σχετικές διαβουλεύσεις με κορυφαίους παράγοντες της Βουλής.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσφατα παραδέχτηκε πως κατέχει την εν λόγω εταιρεία και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν παραβιάζει το νόμο. Σε ανάρτησή του μάλιστα γνωστοποιούσε πως θα συμβουλευτεί τους δικηγόρους του και εάν προκύψει ζήτημα, θα πουλήσει άμεσα την Osios LLC.

Το Delaware και το Miami

Παράλληλα, η δημοσιογραφική έρευνα είχε αποκαλύψει πως στη σύμβαση δανειοδότησης 230.000 ευρώ ανάμεσα στην εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη και την Left Media (ιδιοκτήτρια εταιρεία του «105,5 Στο Κόκκινο») εμφανιζόταν «εταιρική σφραγίδα» της πολιτείας του Ντέλγουερ με η χρονολογία 2017. Οι εταιρικές σφραγίδες χρησιμοποιούνται από ορισμένες αρχές των ΗΠΑ προς πιστοποίηση των αποφάσεών τους.

Πράγματι, η Osios LLC φαίνεται στα ηλεκτρονικά αρχεία του Delaware να έχει ιδρυθεί στην εν λόγω πολιτεία στις 20.11.2017 με άλλη επωνυμία. Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστηρίζει πως η εν λόγω εταιρεία έχει έδρα το Μαΐάμι και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA.

Γιατί τόση σπουδή για το πού βρίσκεται η έδρα της εταιρείας; Η Πολιτεία του Delaware θεωρείται «επιχειρηματικός και φορολογικός παράδεισος» εντός των ΗΠΑ, καθώς οι αρχές της τάχιστα έγκριση για την ίδρυση εταιρειών, ενώ η συγκεκριμένη Πολιτεία «προστατεύει» σημαντικά στοιχεία της δραστηριότητας, των φορολογικών δεδομένων και των κατόχων των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν εκεί. Παράλληλα μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο  Delaware, όπως αναφέρουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες, μπορεί να μεταφέρει τις δραστηριότητές της και στη Florida αρκεί να προχωρήσει σε μια συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης. Το εάν η Osios LLC είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «offshore» έχει διάσταση κυρίως ηθική και λιγότερο νομική, καθώς ούτως ή άλλως απαγορεύεται σε πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν γενικά εταιρείες στο εξωτερικό ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται η έδρα τους.

Πού επιστράφηκαν τα χρήματα;

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος στην ανάρτησή του για τη δανειοδότηση της Left Media από την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη, ανέφερε πως «το δάνειο επιστράφηκε την Πέμπτη 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής». Η Κουμουνδούρου δεν διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό.

Με δεδομένο ότι μια μεταφορά χρημάτων συνοδεύεται από τα αναγνωριστικά στοιχεία των λογαριασμών, γεννάται έτσι το ερώτημα γιατί οι ιθύνοντες της Left Media και του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζαν πού θα έπρεπε να επιστραφούν τα 230.000 ευρώ. Οι απαντήσεις για τον λογαριασμό επιστροφής των χρημάτων μπορεί να βρίσκονται στην σχετική δανειακή σύμβαση, την οποία μόνο μερικώς έχει δημοσιοποιήσει η Κουμουνδούρου.

Οι εσωκομματικές προεκτάσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως αναμένεται να οχυρωθεί πολιτικά πίσω από τον ισχυρισμό ότι όλα τα χρήματά του είναι φορολογημένα, ενώ σε ανάρτησή του επιτέθηκε στη δικαιοσύνη αναφέροντας μεταξύ άλλων το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και «βιαστές πρωθυπουργικούς φίλους και στελέχη της Ν.Δ. που παρανομούν».

Ωστόσο, εντός του ΣΥΡΙΖΑ το όλο θέμα προκαλεί προβληματισμό με ορισμένους να μιλούν ακόμα και για «οπαδούς – χούλιγκαν του Κασσελάκη» που επιτέθηκαν στον Γιάννη Ραγκούση στη διάρκεια του συνεδρίου, όταν ανέφερε το ζήτημα της αλλοδαπής εταιρείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που έπληξε την εικόνα του κόμματος.

ΜαιάμιΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑπόθεν έσχεςΗΠΑειδήσεις τώραεταιρεία