Πολιτική|06.03.2024 14:44

«Σύγκρουση» ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς για την πρόταση μομφής: Τι αποφασίζουν τα άλλα κόμματα

Newsroom

Ανεβαίνει η ένταση ανάμεσα στη Νέα Αριστερά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το κάλεσμα του Αλέξη Χαρίτση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε αρνητικά στο κάλεσμα του προέδρου της Νέας Αριστεράς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «όχι» αναμένεται να πει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πλέον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Τι απάντησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά σημείωσε ότι «ακόμα και αν όλα τα κόμματα της Αριστεράς συμφωνήσουν η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές; Είναι καλές οι προτάσεις για δυσπιστία αλλά όταν γίνονται σε ρεαλιστικό χρόνο και έχει αποτέλεσμα».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η κ. Κεχαγιά, ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου για παραβίαση του άρθρου 16.

Νέα Αριστερά: Ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο

Λίγο μετά τις δηλώσεις της κ. Κεχαγιά ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Κωστή Καρπόζηλου. «Η αμήχανη απάντηση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει», αναφέρει.

«Η Νέα Αριστερά κατέθεσε σήμερα ένα συγκεκριμένο και καθαρό αίτημα. Να συμφωνήσουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αυτό επιβάλλει η υπεράσπιση του Συντάγματος. Αυτό επιβάλλει  η υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», προσθέτει ο εκπρόσωπος του κόμματος.

«Η κυρία Κεχαγιά μας λέει το προφανές  και τεχνικό για να μην παραδεχτεί το ουσιώδες και πολιτικό. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει  το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας», σημειώνει η Νέα Αριστερά και προσθέτει: «Στις κρίσιμες στιγμές όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται. Όχι από το τι λένε αλλά από τι πράττουν. Αναμένουμε την στάση και των υπολοίπων κομμάτων».

Το κάλεσμα Χαρίτση

«Σήμερα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σήμερα υπερασπιζόμαστε και το Σύνταγμα της χώρας. Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Καλώ σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Όλες οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει».

Σακελλαρίδης: Ανοησίες ότι η πρόταση δυσπιστίας ισχυροποιεί την κυβέρνηση

Με ανάρτησή του στο Facebook ο υπεύθυνος στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπογραμμίζει πως «οι προτάσεις δυσπιστίας δεν γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση»,  ενώ χαρακτηρίζει «ανοησίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική», τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ ότι «ισχυροποιούν την κυβέρνηση». Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Μια πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διακόπτει την κοινοβουλευτική διαδικασία, φέρνει τον Πρωθυπουργό απολογούμενο στη Βουλή για την πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 ως σήμερα και βάζει την υπεράσπιση του Συντάγματος στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης.

Ταυτόχρονα δίνει χώρο, χρόνο και ορατότητα στο εκπαιδευτικό κίνημα για να συνεχίσει και να κλιμακώσει τη δράση του. Οι προτάσεις δυσπιστίας δεν γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση, ούτε οι ανοησίες ότι ισχυροποιούν την κυβέρνηση έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αν ήταν έτσι προφανώς δεν θα γίνονταν ποτέ».

 

Πλεύση ΕλευθερίαςΣΥΡΙΖΑΚΚΕειδήσεις τώραΝέα αριστεράΠΑΣΟΚ