Πολιτική|08.03.2024 12:21

Μητσοτάκης: Τομή στην εκπαίδευση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Τρέμετε όσοι κάνατε καριέρες σε αμφιθέατρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σφοδρή επίθεση στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πυρά στον Κουτσούμπα για τα «sugar daddies»

Αφού χαρακτήρισε την τοποθέτηση Κουτσούμπα για τους sugar daddies, σεξιστική, τόνισε ότι «αποδεικνύει πως το ΚΚΕ παραμένει το πιο αναχρονιστικό κόμμα εντός αυτής της αίθουσας». Κάλεσε, δε, τον Περισσό να μην εξαπολύσει κατηγορίες περί αντικομουνισμού, όταν «αναδεικνύουμε τις προκαταλήψεις σας».

«Όπως διάβασα, δεν ξέρω αν πιστεύετε πως οι γυναίκες που δεν έχουν χρήματα για κάτι που το επιθυμούν εκδίδονται. Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα, γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά αλλά ευτυχώς για όλους μας, τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η ιστορία. Απλά να ξέρετε πως δεν θα παραμένετε πια στο απυρόβλητο», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το σύνολο της ΚΟ του ΚΚΕ να αντιδρά έντονα, φωνάζοντας.

«Ριζική τομή στην εκπαίδευση»

Μετά τη συγκεκριμένη αναφορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα φέρει ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. «Μια πρωτοβουλία που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μια διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι πλέον δίνονται περισσότερες επιλογές στους φοιτητές να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα η Ελλάδα μπαίνει στον εκπαιδευτικό χάρτη.

Παράλληλα, θύμισε ότι το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου, την στιγμή που -όπως είπε- η χρηματοδότηση που θα φτάσει το 1,5 δις έως το 2027 και αυτό πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως και ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιδίωξη της ρύθμισης είναι να πάψουν δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να φεύγουν εκτός συνόρων και να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα εκτός χώρας και να επενδύσουν στην χώρα εκπαιδευτικοί οργανισμοί που θα ωφελήσουν στη συνολική ανάπτυξη της εκπαίδευσης.

«Είμαστε οι τελευταίοι με την Κούβα που έχουμε κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση»

«Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό κάτι που είναι βασική πηγή του brain drain και εμείς θέλουμε καλύψουμε αυτό το κενό», συμπλήρωσε. Την ίδια στιγμή, θύμισε ότι «παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη  που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση». «Είμαστε οι τελευταίοι με την Κούβα που έχουμε κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο γίνεται Μητροπολιτικό και θα  έχει κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τα 30 τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και τις νέες σχολές σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. «Το Δημοκρίτειο παίρνει τη θέση που του αξίζει, μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας», τόνισε.

«Καρφιά» στον ΣΥΡΙΖΑ

Εξαπέλυσε, ακόμα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για υποκρισία, με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης έχει σπουδάσει σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ. «Άλλες σκέψεις είχε, αλλά μόλις βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνει», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης διερωτώμενος τι θα κάνει αν έρθει το University of Pennsylvania να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα. «Τι θα κάνει θα πει, όχι», αναρωτήθηκε σχετικά. «Οι αλλαγές που δρομολογούνται έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνική κοινωνίας. Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα προκειμένου να εγκλωβίσει τον Ν. Ανδρουλάκη. «Αυτοί που πολεμούν το νομοσχέδιο είναι οι ίδιοι που δεν εμπιστεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί γνωρίζετε ότι η παράλληλη παρουσία μη κρατικών θα προβάλει ένα θετικό παράδειγμα, με βιβλιοθήκες αντί για στέκια κουκουλοφόρων και χώρων που κατάληψη θα κάνει η γνώση και ο πολιτισμός. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όσοι κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα. Και έχετε θεωρήσει τις σχολές τσιφλίκια σας», σημείωσε με νόημα, επιτιθέμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής 

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί μη ύπαρξης δικλείδων ασφαλείας για την εισαγωγή σε ένα ίδρυμα, τόνισε ότι είναι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κράτος. «Πρέπει όντως να διαχωριστούν τα πραγματικά ιδρύματα από ευκαιριακούς φορείς. Μήπως όμως ανοίγουμε πόρτες σε φοιτητές χωρίς προσόντα; Προφανώς όχι γιατί και εδώ θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι ήδη  τα ξένα πανεπιστήμια θέτουν τα δικά τους κριτήρια ανάλογα με τους φοιτητές που θέλουν να προσελκύσουν και θεωρώ ότι θα είναι κριτήρια αυστηρά.

«Για να μην μιλήσω για αντίφαση ορισμένων που σήμερα μιλούν για κριτήρια φοιτητών όταν οι ίδιοι είχαν καταψηφίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τότε που μιλούσαν για τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την 3βάθμια εκπαίδευση. Τι μας ζητάτε δηλαδή; Να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια και να ισχύει για τα μη κρατικά», αναρωτήθηκε λίγο αργότερα. Είπαμε, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε μια ανοχή στην υποκρισία αλλά τόση πολύ δεν την χώρα καμία λογική.

Μιλώντας για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου μίλησε ρητή πρόβλεψη ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στην χώρα μας ως παραρτήματα μη κερδοσκοπικά.

«Θα δραστηριοποιούνται στη βάση των συνταγματικών επιταγών και του ενωσιακού δικαίου που επιβεβαιώνει και η πλειοψηφία κορυφαίων συνταγματολόγων όπως ο κ. Μανιτάκης που δεν ανήκει στη δική μας παράταξη», σημείωσε.

πανεπιστήμιαΔημήτρης ΚουτσούμπαςΝέα ΔημοκρατίαΚΚΕειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑιδιωτικά πανεπιστήμια