Πολιτική|08.03.2024 12:45

Φάμελλος: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα και τα πανεπιστήμια ως σούπερ μάρκετ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητοτσάκη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ενώ παράλληλα απάντησε στον πρωθυπουργό για τις σπουδές του.

«Να συγκρίνουμε βιογραφικά. Μιλήσατε για τις διαδηλώσεις. Εγώ συμμετέχω σε διαδηλώσεις από το 1981. Κάνουμε καριέρα στις κινητοποιήσεις και στη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Να συγκρίνουμε τις καριέρες. Λέτε για τον κ. Κασσσελάκη ότι σπούδασε στο εξωτερικό αλλά και εσείς που σπουδάσατε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, καταδίκασε την πυραυλική επίθεση στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία. «Οφείλω ξεκινώντας να καταδικάσω, την προχθεσινή ρωσική επίθεση που έλαβε χώρα κοντά στην ελληνική αποστολή στην Οδησσό, κατά την επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη. Προφανώς θέλουμε  την προσήκουσα ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών για τα διαμειβόμενα σε αυτή τη συνάντηση.  Αυτή η επίθεση κύριε πρωθυπουργέ επιβεβαίωσε την ανάγκη οι ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την ειρήνη.  Και στην Ουκρανία και στη Γάζα. Για να μην πέφτουν πύραυλοι δίπλα σε κανένα παιδί, σε κανένα άνθρωπο. Και προφανώς η Ευρώπη να σταθεί δίπλα στον ουκρανικό λαό, αλλά όχι με όπλα, αλλά με διπλωματία και εντολή κατάπαυσης του πυρός. Η ευρωπαϊκή οικογένεια – και το λέω επειδή έρχονται και ευρωεκλογές – αποδείχτηκε πολύ μικρότερη των απαιτήσεων στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και των αναγκών της ειρήνης και της ζωής», είπε.

Προκλητικότητα της κυβέρνησης και βιασύνη

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για προκλητικότητα της κυβέρνησης και βιασύνη, ώστε να «ιδιωτικοποιήσει και να μετατρέψει σε άναρχη αγορά ένα ακόμη δημόσιο αγαθό, που δεν διστάζει να παραβιάσει ακόμη και το Σύνταγμα». «Και για το λόγο αυτό εβδομάδες τώρα σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο δρόμο.  Για  τα αυτονόητα και τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια ως σούπερ μάρκετ και τους φοιτητές ως πελάτες», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε στην τελευταία θέση χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες του ΟΟΣΑ». «4.300 δολάρια ανά φοιτητή, όταν η Τουρκία ξοδεύει 9288 και η ΗΠΑ πάνω από 34.000. Υποθέτω ότι αυτό σας κάνει εθνικά υπερήφανους. Έχετε καταφέρει να είμαστε ουραγοί και της Ευρώπης, κατέχοντας  την τελευταία θέση στην ΕΕ 27, με 7,1% του ετήσιου προϋπολογισμού έναντι 9,6% των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων», είπε.

σούπερ μάρκετΟδησσόςΠαιδείαΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλοςιδιωτικά πανεπιστήμιαειδήσειςειδήσεις τώρα