Πολιτική|08.03.2024 14:44

Χαρίτσης για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η Νέα Αριστερά λοιπόν όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο! Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και να είστε βέβαιοι ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον Νόμο. Γιατί το πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας είναι ποιοτικό, εξωστρεφές, σύγχρονο, κοινωνικά προσβάσιμο, δημοκρατικό. Και συνεπώς Δημόσιο». Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Τα ΙΕΚ θα γίνουν πανεπιστήμια μέσω franchise»

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα μεγάλα πανεπιστήμια που υπόσχετε η κυβέρνηση είναι τα ΙΕΚ που μέσω franchise θα γίνουν πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά της Κύπρου που έχουν δημιουργηθεί από κεφάλαια του εκεί τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου. «Αυτά θέλετε να διευκολύνετε και για την εξυπηρέτηση αυτών, θυσιάζετε σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα επενδύει το 2,8% του ΑΕΠ στην Παιδεία, από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ, και μόλις το 0,7% για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι διπλάσιος: 1,5% για τα πανεπιστήμια και 5 έως 5,5% για την Παιδεία συνολικά.

«Κάνετε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο»

«Εφόσον, λοιπόν, κάνετε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, κοιτάξτε και τι ωραία μπορεί να γίνει η συνέχεια. Το Σύνταγμα προβλέπει την Παιδεία ως μια από τις βασικές αποστολές του Κράτους. Εισάγοντας τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανοίγετε διάπλατα τον δρόμο να διεκδικήσουν και χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για λόγους - υποτιθέμενης - ισότητας και ανταγωνισμού», κατέληξε.

ιδιωτικά πανεπιστήμιαΑλέξης ΧαρίτσηςΣύνταγμαΝέα αριστεράειδήσεις τώρα