Πολιτική|11.03.2024 13:08

Εξεταστική για Τέμπη: Το παρασκήνιο πίσω από τις ομοιότητες των πορισμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιατών

Νίκος Σβέρκος

Σημαντικές ομοιότητες παρουσιάζουν τα πορίσματα που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των Σπαρτιατών. Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα πώς προέκυψαν τα πανομοιότυπα αποσπάσματα

Λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει η διορία της Κυριακής για την κατάθεση πορισμάτων από την πλευρά των βουλευτών που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής, Βασίλης Κόκκαλης, επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με βουλευτές-μέλη της επιτροπής από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σκοπός των επαφών ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να καταθέσουν κοινό πόρισμα σε αντίστιξη με εκείνο των βουλευτών της ΝΔ.

Ο Βασίλης Κόκκαλης μάλιστα έδωσε στους βουλευτές ένα έγγραφο 34 σελίδων μόνο σε φυσική μορφή, που αποκαλύπτει σήμερα το ethnos.gr. 

Η πηγή του κειμένου δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο οι διατυπώσεις αλλά και η έλλειψη πολιτικών συμπερασμάτων, δείχνουν πως ο συντάκτης είναι πιθανότατα νομικός

Ποιοι πήραν αυτούσια την πρόταση Κόκκαλη 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, αφού εξέτασαν το έγγραφο αρνήθηκαν να μπουν σε περαιτέρω συζητήσεις, καθώς έκριναν ότι τα όσα ανέφερε το έγγραφο ήταν πολιτικά και νομικά ανακριβή ή ελλιπή. Εν τέλει το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε πόρισμα, επιλογή που τήρησε και η Πλεύση Ελευθερίας. Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά, δια της Πέτης Πέρκα, κατέθεσε δικό της πόρισμα. 

Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι την πρόταση Κόκκαλη αξιοποίησαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα κόμματα της ακροδεξιάς, δηλαδή η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες. Ιδιαίτερα οι βουλευτές των δύο τελευταίων κομμάτων φαίνεται να μην έκαναν ιδιαίτερες αλλαγές στο κείμενο, καθώς σχεδόν στην ολότητά του συμπεριλαμβάνεται στα πορίσματα που κατέθεσαν. 

Πώς διέσωσε την υπόθεση ο Σπίρτζης 

Τμήματα της πρότασης Κόκκαλη συμπεριλαμβάνονται, όπως είναι αναμενόμενο, και στο πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο αυτά είναι λιγότερα σε σχέση με των κομμάτων της ακροδεξιάς, ενώ προστέθηκαν μεγαλύτερα αποσπάσματα, που αφορούν την πολιτική διάσταση του ζητήματος, ενώ έχουν αναδειχθεί οι διαχρονικές ευθύνες για τις παράνομες ενισχύσεις στον ΟΣΕ, την πτυχή του σκανδάλου Siemens στον σιδηρόδρομο, αλλά και την ανακολουθία τήρησης συμβάσεων. 

Τις αλλαγές και τις προσθήκες αυτές φέρεται να επέβαλε ο Χρήστος Σπίρτζης, που ως πρώην υπουργός Μεταφορών, είχε άμεση γνώση της υπόθεσης, αλλά και των όσων συνέβησαν στους σιδηροδρόμους πριν και μετά την θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το τελικό πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν διπλάσιο σε έκταση σε σχέση με την πρόταση που φέρεται να παρουσίασε ο Βασίλης Κόκκαλης σε βουλευτές της επιτροπής.

Δείτε την πρόταση για το πόρισμα

Πλεύση ΕλευθερίαςΠΑΣΟΚΤέμπηειδήσεις τώραΒασίλης ΚόκκαληςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστερά