Πολιτική|14.03.2024 06:50

Κασσελάκης: Πρωτοφανές άδειασμα στον Τσίπρα - Παραδέχτηκε ότι παρανόμησε με τις ξένες εταιρείες του

Νίκος Σβέρκος

Το πολιτικό διαζύγιο του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν γνωστό εδώ και καιρό, από όταν ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε σε παλαιότερες συνεντεύξεις του κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης του προκατόχου του. Ωστόσο στη χθεσινή συνέντευξη του στο Mega ο Στέφανος Κασσελάκης «άδειασε» με πρωτοφανή τρόπο τον πρώην πρωθυπουργό

Το διπλό άδειασμα στον Αλέξη Τσίπρα 

Στις ερωτήσεις που δέχτηκε για τον νόμο του 2016, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, είπε πως ο νόμος που πέρασε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς ήταν λάθος». Παράλληλα όμως ουσιαστικά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του πως είχε βάλει στο στόχαστρο την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαιώνοντας όσα ισχυρίζονται σήμερα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. «Παρεμπιπτόντως, τον βαθμό στον οποίο υπήρχε προσωπική ατζέντα για την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη το 2016, το θεωρώ και αυτό εσφαλμένο», είπε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτού, ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά ένιψε τας χείρας του, όταν ρωτήθηκε για την διαχείριση της κυβέρνησης Τσίπρα στο θέμα της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών. Είπε αφενός πως ο ίδιος ήταν εκτός Ελλάδας όταν συνέβαιναν αυτά. Αφετέρου είπε επανειλημμένα, «ρωτήστε τον κ. Τσίπρα» και σημείωσε πως όλα τα ζητήματα μπορεί να τα διερευνήσει η δικαιοσύνη. Όσον αφορά, πάντως, τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη που πρωταγωνίστησαν σε εκείνες τις υποθέσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι και οι δύο χαίρουν της εμπιστοσύνης του. 

Ο ίδιος πάντως είπε πως συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το συνέδριο και πως είναι «όλα καλά» μεταξύ τους, καθώς τους ενώνουν κοινές αξίες. 

Στροφή 180 μοιρών για την χρηματοδότηση των κομμάτων 

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχτηκε πως παρανόμησε στο ζήτημα των εταιρειών του στο εξωτερικό και δήλωσε διατεθειμένος να πληρώσει το πρόστιμο που πιθανόν του επιβληθεί. Όσον αφορά το δάνειό του στην Left Media, δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει σχετικά στοιχεία και αρκέστηκε να πει ότι θα τα καταθέσει στη δικαιοσύνη εάν κληθεί. Ισχυρίστηκε πως έχει μεταβιβάσει πλέον όλες τις συμμετοχές που είχε σε εταιρίες του εξωτερικού, ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του με το σκεπτικό ότι δεν ήθελε να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των κομματικών μέσων, αποσκοπώντας να εξασφαλίσει την συμπάθεια του κομματικού του κοινού. 

Σε μια αποστροφή του λόγου του είπε επανειλημμένα ότι χρηματοδότησε το κόμμα του και όχι την επιχείρηση Left Media. Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον ως προς αυτό, είναι πως εμφανίστηκε υπέρμαχος της πλήρους αλλαγής του καθεστώτος γύρω από την χρηματοδότηση κομμάτων, θεωρώντας πως θα έπρεπε τα κόμματα να λαμβάνουν χρηματικά ποσά από τους προέδρους τους. Υπενθυμίζεται πως ανάλογες προτάσεις έχει εγκαταλείψει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από καιρό. 

εργαζόμενοιειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑNovartis