Πολιτική|15.03.2024 14:34

Υπόθεση Ασημακοπούλου: «Τριγμοί» μετά τις αποκαλύψεις για τα email σε απόδημους

Newsroom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους, καθώς η ίδια αποσύρεται από την κούρσα των ευρωεκλογών, ενώ αποπέμπονται ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ. Την ίδια ώρα ξεκινούν και οι πολιτικές αντιδράσεις, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για οσμή σκανδάλου.

Κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διαρροή των στοιχείων των αποδήμων έγινε τον Μάιο του 2023 όταν είχε φύγει ο υπουργός από την θέση του και ο γγ είχε παραμείνει. Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη διαρροή δεν σχετίζεται με την πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου.

Αποπέμπονται γγ του ΥΠΕΣ και γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ

Σε κάθε περίπτωση τα email προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ φαίνεται ότι προήλθαν από τον συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος τα προώθησε στον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ , Νίκο Θεοδωρόπουλο και στη συνέχεια δόθηκαν στην κα Ασημακοπούλου.

Ο Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο

Σύμφωνα με πληροφορίες, από όταν ήρθαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες για τα μαζικά mails από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, παράλληλα με αυτές της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και του υπουργείου εσωτερικών, όπως είπε και δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη, το Μαξίμου και ο ίδιος έκαναν τη δική τους «έρευνα» για το τι έχει συμβεί.

Τελικά, όπως προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την λίστα (επρόκειτο για emails κάποιων εκλογέων του 2023), τα οποία η κα Ασημακοπούλου απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, καθώς ο Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους που «κατάπιαν» ολόκληρα «παραϋπουργεία» δικαιοσύνης στο Μαξίμου και έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και ενημερωνόταν συνεχώς.

Μαρινάκης: Μέσω Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου έφτασαν τα email στην Ασημακοπούλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα email των αποδήμων έφτασαν στην κα Ασημακοπούλου μέσω των γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και τον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ.

Αρχικά, μιλώντας στον Realfm, τόνισε πως «σε κάθε υποψία που υπάρχει, διατάσσουμε και δική μας έρευνα και μόλις έχουμε κάποια στοιχεία, παίρνουμε άμεσα αποφάσεις και έχουμε και παραιτήσεις -γιατί αυτό ήταν άγνωστη λέξη παλαιότερα- σε αντίθεση με άλλους που κρατούν δίπλα τους αμετάκλητα καταδικασμένους», προσθέτοντας ότι «για εμάς οποιοδήποτε αντίστοιχο φαινόμενο δεν γίνεται ανεκτό».

Όπως υποστήριξε έπειτα, το «υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να προστατεύει και να διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα και όποιος δεν το κάνει φεύγει».

Η Ασημακοπούλου αποσύρεται από την κούρσα των ευρωεκλογών

ότι νωρίτερα η κα Ασημακοπούλου γνωστοποίησε την πρόθεσή της να μην είναι υποψηφία στις ευρωεκλογές στον απόηχο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων. «Καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ, όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν στο γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου. Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας "στρατιώτης" της μεγάλης παράταξης της ΝΔ και την υπηρέτησα από όποια θέση μου ζητήθηκε».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της κα Ασημακοπούλου στο ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών, αλλά είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της κα Ασημακοπούλου στο ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών, αλλά είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Κασσελάκης: Άλλο ένα «κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις»

«Άλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας πως «μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται -ετεροχρονισμένα- από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ».

«Οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν: Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών; Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή ΠΩΣ αλλιώς;», αναφέρει και καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται». «Όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει», καταλήγει.

emailυπουργείο ΕσωτερικώνΆννα Μισέλ ΑσημακοπούλουΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα