Πολιτική|20.03.2024 06:00

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με τον απόντα Μητσοτάκη για τα Τέμπη – Πώς είδαν το αίτημα για άρση ασυλίας του Χρήστου Σπίρτζη

Νίκος Σβέρκος

Με τον κωδικό «συγκάλυψη» και βολές για την απουσία Μητσοτάκη κατεβαίνει σήμερα (20/3) στη συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επενδύσει πολιτικά πολλά στις προσπάθειες των συγγενών των θυμάτων για δικαίωση σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξ ου και χρησιμοποιεί πολύ υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση στη Βουλή

Οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα μιλήσουν σήμερα στη Βουλή, πρόκειται να επιμείνουν στην άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστεί στην συζήτηση για τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε μάλιστα και ο Στέφανος Κασσελάκης που έστειλε χτες επιστολή στην Κ.Ο. του κόμματος. «Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή που αναγνώστηκε στο τέλος της συνεδρίαση της Κ.Ο.

Παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στο ζήτημα της ποινικής διερεύνησης υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων από την τακτική δικαιοσύνη, σύμφωνα και με τα όσα περιγράφει το πόρισμα που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμά τους οι βουλευτές οι κόμματος ανέφεραν πως «σε ό,τι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις, που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων ΔΕΝ προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Πέραν αυτών, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υψώσει τείχος προστασίας υπέρ της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, δήλωσε άλλωστε εχτές (Πρώτο Πρόγραμμα), πως «δεν γίνεται να βγαίνει συνεχώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελέας και να λέει “με εμποδίζουν να κάνω έρευνα για τα Tέμπη”, να βγαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να λέει “διατηρούμε ανοιχτή την αναφορά των συγγενών το θυμάτων των Tεμπών” και να λέμε “φταίει ο κακός ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λειτουργεί ανθελληνικά και εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό”».

Καμία έκπληξη για το αίτημα Καρυστιανού - Ασλανίδη

Τα προχθεσινά βίντεο της εξόδου των Μαρία Καρυστιανού και Παύλου Ασλανίδη να εξέρχονται του Ευρωκοινοβουλίου έχοντας στο πλάι τους τον Κώστα Αρβανίτη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί για την Κουμουνδούρου του καλύτερο επικοινωνιακό αποτύπωμα των προσπαθειών που καταβάλλει να συνδέσει πολιτικά το όνομά του με την υπόθεση που στοιχειώνει ακόμα την ελληνική κοινωνία.

Όσον αφορά, δε, το αίτημα των δύο συγγενών των θυμάτων προς το Προεδρείο της Βουλής να αρθεί η ασυλία του Κώστα Καραμανλή, υπουργού μεταφορών την ημέρα της τραγωδίας, και του Χρήστου Σπίρτζη, υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου επέλεξε την σιωπή. Στελέχη της ωστόσο έλεγαν ατύπως πως δεν εξεπλάγησαν με το αίτημα, ενώ παρέπεμπαν στον ίδιο τον Χρήστο Σπίρτζη που και στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή είχε πει πως επιθυμεί ο ίδιος να εξεταστεί από την τακτική δικαιοσύνη.

Χρήστος ΣπίρτζηςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσειςειδήσεις τώρασιδηροδρομικό δυστύχημαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤέμπηΣΥΡΙΖΑ