Πολιτική|21.03.2024 21:13

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Ερευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο ΥΠΕΣ

Newsroom

Κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων ξεκίνησε σήμερα (21/3) τη συλλογή στοιχείων στη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών μετά τη διαρροή της λίστας με τα προσωπικά δεδομένα των ομογενών.

Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Ασημακοπούλου και της διαρροής e-mail αποδήμων, που οδήγησε σε παραιτήσεις τόσο του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ αλλά και του γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, το κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων αφού επισκέφθηκε την Τετάρτη (20/3) το Υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα (21/3) έκανε έκανε έλεγχο και στη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να συλλέξει περισσότερα στοιχεία.

Ανησυχία για περαιτέρω διαρροή

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη επιστολή προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, επισημαίνει το φόβο τους να έχουν διαρρεύσει εκτός από τα email, και άλλα προσωπικά τους στοιχεία όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

«Καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να "ξεκλειδώσει" αρκετές  εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω  πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με  τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων» ανέφερε στο OPEN.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, δεκάδες νέες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου και εξώδικα κατά της «γαλάζιας» ευρωβουλευτού βρίσκονται προ των πυλών ενώ για ομαδική αγωγή ετοιμάζονται Έλληνες του εξωτερικού που ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.

emailειδήσεις τώραΆννα Μισέλ Ασημακοπούλουειδήσειςδιαρροή